Ernst Ane Löthner och hans Åbobilder

Text: Lasse Svahnström

jean3612275
Porträtt av Ernst Ane Löthner cirka 1908.

Då jag, Lasse Svahnström, började reda upp släktpapper och foton som funnits hos min far hittade jag fyra fotoalbum och en massa lösa bilder som min morfar Ernst Ane Löthner hade tagit cirka 1904–1950.
Vem var då denna Ernst Ane Löthner, född 4.3.1886 i Åbo och död 18.7.1965 i Helsingfors?

Först till föräldrarna. Ane Löthners far, civilingenjör Ernst Gustaf Robert Löthner, kom till Finland direkt efter sina studier vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Han var född den 1 november 1856 i Örebro (Låstad) i Sverige.
I Åbo sökte han tjänst som kemist vid finska hushållningssällskapet. Han blev chef för den nygrundade ”kemiska- och frökontrollstationen i Åbo” som inledde sin verksamhet den 1 januari 1882. Denna tjänst innehade han till sin död 7 december 1894.
Kemiska och frökontrollstationen fanns i den ”industribyggnad” som syns på en gammal tavla av B Reinhold 1872 och på gamla foton. Huset med den kantiga skorstenen stod just ovanom ångbåtsbryggans brunn, som nu inrymmer wc, vid Aura å i sluttningen där ”spindelnätet” nu finns.

jean3614562
Kemiska och frökontrollstationen i Åbo är huset med skorstenen. Tryck av B Reinhold 1872.

Ernst G R Löthner gifte sig i Åbo med Kristina (Kate) Vilhelmina Nyström (f. 2.1.1864, d. 28.11.1933). Kates far var kofferdikapten Adolf Theodor Nyström och mor Christine Hodgson från England. (En av Kates systrar var Ida Wikeström som många Åbobor säkert hört talas om.)

jean3612276
Porträtt av Kate o Ane Löthner 1886.

I Kate och Ernst Löthners hem började tre barn sin uppväxt. Äldsta barnet var sonen Ernst Ane Löthner och sedan följde systrarna Karin Dorti Löthner (f. 11.12.1888, d. 1.6.1959) och Gurli Valborg Löthner (f. 9.11.1891, d. 7.2.1970).

Ane Löthners systrar Dorti och Gurli med deras far Ernst Löthners arbetsplats, Kemiska och frökontrollstationen i Åbo, i bakgrunden.
Ane Löthners systrar Dorti och Gurli med deras far Ernst Löthners arbetsplats, Kemiska och frökontrollstationen i Åbo, i bakgrunden.

Redaktör Ernst Lindberg skriver i sin bok I Åbo på 1800-talet att ”ingeniör Ernst Löthner grundade och ledde en fäktklubb inom Åbo bataljons officerskår”.
År 1884 medverkade både E Löthner och fröken Kate Nyström i Sällskapsteaterns föreställningar och vid dessa föreställningar satt hela familjen C Fr Lindberg i publiken. Handelsman C Fr Lindberg var redaktör E Lindbergs far.

Enligt brev från Ernst G R Löthners föräldrar var Ernst ”rätt sjuklig redan som barn” och Ernst Löthner dog just efter att ha fyllt 38 år.
Änkan Kate Löthner fick klara sig själv med tre små barn. Med ett brev sänder en släkting litet pengar åt Kate och hoppas att hennes ”affärer skall lyckas”. Ur tidningar framgår det att Kate innehaft en tapetaffär som hon försörjde sig och sina barn med efter att hon blivit änka.

Reklam i ÅU tisdagen den 23 maj 1899.
Reklam i ÅU tisdagen den 23 maj 1899.

I januari 1902 gifte Kate Nyström om sig med huvudredaktören vid Åbo Underrättelser, Ernst Fredrik Lindberg, som även skrev boken nämnd ovan. Kate hette nu Lindberg men de tre barnen behöll namnet Löthner.
Familjen Lindberg bodde på Slottsgatan 16 i det hus där Kansallinen Kirjakauppa nu finns. På somrarna flyttade familjen ut till Runsala där C Fr Lindberg rådde om Lindars (nu kallat Tenhola) och Ernst Lindbergs familj bodde i Lindars II, ett hus som fadern låtit flytta ut från staden.
Kate och Ernst Lindberg fick fyra barn men endast den första dottern Märtha (Märta) Augusta Lindberg (senare gift Colliander) överlevde spädbarnsåldern.

Bilderna tagna av Ernst Ane Löthner i Åbo 1904–1914 kan grovt taget delas in i tre grupper.
Första gruppen med Åbobilder utgör något slag av ”portfolio” med stadsbilder från Åbo centrum och Runsala. På dessa bilder har Ane skrivit in sitt monogram EAL och av samlingen framgår att han tydligen drömt om en framtid som fotograf. Student blev Ane Löthner från Svenska samskolan år 1905 och började därefter studera till ingenjör vid Tekniska högskolan i Helsingfors (”Politecnicum”).

Andra delen av samlingen är verkligen stor och utgör bilder av sommarparadiset Lindars II på Runsala och så seglingar med A.S.S. i Åbolands och Stockholms skärgårdar.
Från år 1912 finns en hel del bilder av deltagandet i Olympiska seglingarna i Stockholm på båten ”Haralda” där Ane hörde till besättningen.

Tredje delen av Åbobilderna är interiörer från familjen Lindbergs hem och även från familjen Hoppes hem. Ane gifte sig 1910 med Hedvig (Heddi) Hoppe från Åbo.
Heddis far, Wilhelm F C Hoppe, var en tysk tobaksfabrikör som handplockades från S:t Petersburg till Rettigs tobaksfabrik som ”Papiermeister” då man började tillverka cigaretter i Åbo. Från år 1914 finns även ett ”färgdiapositiv” på glas av Heddi och min mor Kate Margit Löthner.

För mig, dottersonen till Ane, är mycket ännu oklart om vem som finns på en del bilder och en massa annan bakgrundsfakta om t.ex. Kråkebo på Hirvensalo.
Jag hoppas att jag får respons på bilderna som kommer att ingå i ÅU.

Lasse Svahnström når man på lasse.svahnstrom (at) elisanet.fi

Släktled fram till Lasse Svahnström (klicka på bilden för att öppna den i större format):

SLÄKTTRÄD

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Ernst Ane Löthner och hans Åbobilder”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *