Samiska flaggan får vaja i Globen

Norska Agnete har samiska rötter. Nu får hennes fans trots allt vifta med den samiska flaggan i Globen. Foto: Thomas Hanses/EBU
Norska Agnete har samiska rötter. Nu får hennes fans trots allt vifta med den samiska flaggan i Globen. Foto: Thomas Hanses/EBU

När Eurovision Song Contest på tisdag kör igång med den första semifinalen är det tillåtet för fansen att ha med både samiska och walesiska flaggor i publikhavet.

Det står klart efter att EBU, European Broadcasting Company som är den organisation som håller i musiktävlingen, ändrat den flaggpolicy som den senaste tiden gett upphov till mycket hård kritik.

Eurovision Song Contest är ett opolitiskt evenemang och det är förbjudet att i samband med tävlingen föra fram politiska budskap.

Därför får publiken inte ta in vilka flaggor som helst i arenan där tävlingen hålls. Endast flaggor från de deltagande länderna, från länder som är medlemmar i FN samt regnbågsflaggan tillåts.

Det är orsaken till att EBU nyligen meddelade att bland annat den samiska, walesiska och palestinska flaggan förbjuds under ESC.

Flaggförbudet väckte mycket kritik, bland annat på grund av att Norges artist Agnete har samiska rötter och Joe Woolford, som sjunger i Storbritanniens duo, är från Wales.

EBU har i ett nytt uttalande nu backat från flaggförbudet. Högste Eurovisionschefen Jon Ola Sand sade att den samiska flaggan är en respekterad flagga och inte kontroversiell på något vis. Det samma gäller den walesiska flaggan.

Be Sociable, Share!

1 tanke på “Samiska flaggan får vaja i Globen

Lämna en kommentar