Armenien bröt mot EBU:s flaggregler – kan diskas från finalen

Om Armenien bryter mot reglerna också under finalen kan landet diskvalificeras. Foto: Linda Granback
Om Armenien bryter mot reglerna också under finalen kan landet diskvalificeras. Foto: Linda Granback

En smärre skandal har blossat upp i Eurovision Song Contest. Under den första semifinalen i tisdags visade den armeniska delegationen upp Nagorno-Karabachs flagga i green room – mitt under direktsändningen.

Det bryter mot EBU:s (European Broadcasting Company) regler, eftersom ESC är en opolitisk tävling och politiska symboler är förbjudna under evenemanget.

Nagorno-Karabachs flagga anses vara kontroversiell och finns på listan över flaggor som inte får förekomma i Globen. Läs en artikel om EBU:s flaggpolicy här.

EBU:s referensgrupp har haft möte med den armeniska delegationen och utfärdat en klar och tydlig varning: Om flaggan visas upp igen under lördagens final, som Armenien kvalificerat sig till, riskerar bidraget ”Lovewave” framfört av Iveta Mukuchyan att diskvalificeras.

Det har länge förekommit oroligheter i den självständiga regionen Nagorno-Karabach. Regionen anslöts till Azerbajdzjan på 1920-talet av Josef Stalin, men när Sovjetunionen föll samman 1991 blossade en konflikt upp när den armeniska befolkningen, som är i majoritet i Nagorno-Karabach, inte ville fortsätta vara en del av Azerbajdzjan.

År 1991 bröt öppet krig ut mellan Armenien och Azerbajdzjan. Trots vapenvila har oroligheterna fortsatt och tiotals personer dödades i strider så sent som tidigare i våras.

— — — —

Det här fallet anknyter även till den mera allmänna frågan om Eurovisionens relation till politik som vi hade en artikel om här.

Be Sociable, Share!

1 tanke på “Armenien bröt mot EBU:s flaggregler – kan diskas från finalen

Lämna en kommentar