Ett litet spår efter Eurovisionen 2016 i Stockholm denna sommar

Detalj ur Fridas och Bennys Waterloo-dräkter. Foto: Jan Wickman
Detalj ur Fridas och Bennys Waterloo-dräkter. Foto: Jan Wickman

Den lätta underhållningen börjar bli allt mera medveten om sin historia. Den största framgångsberättelsen i Eurovisionen, ABBA, fick ett museum på Djurgården för några år sedan. För närvarande inhyser muséet också en utställning med rubriken Good Evening Europe om ESC.

Scenkläder från 1970-talet framåt utgör huvuddelen av utställningen men det finns också bland annat några ESC- och Melodifestivalen-troféer och interaktiva möjligheter till lite sång och skoj för publiken. En mannekäng av vår egen Mr. Lordi välkomnar besökarna vid ingången. Jamalas dräkt levererades till utställningen redan på söndagen efter tävlingen, rapporterar museets Facebook-sida.

Det är intressant att se detaljerna i scenkläderna. Pieteten med vilken detaljerna är sydda varierar mycket. Till exempel ABBAs ikoniska Waterloo-kostymer från 1974 är något summariskt sammansatta, som teaterkläder. Man litar på att de mindre detaljerna inte syns i TV-bilden.

Vad har hänt med paljetterna i Fridas Waterloo-kjol? Har de blivit återanvända?

Fridas Waterloo-kjol, detalj. Foto: Jan Wickman
Fridas Waterloo-kjol, detalj. Foto: Jan Wickman

Celine Dions dräkt för Eurovisionen 1988 ser ut som civilkläder från den tiden. Loreens Euphoria-dräkt har fina detaljer. I Conchita Wurst’s skräddarsydda guldspetsklänning beaktar man HD bildkvalitetens krav.

Utställningen stannar i Stockholm sannolikt till slutet av året. Sedan är det meningen att den följer tävlingen till nya värdstäder.

C.Dion 1988. Foto: J.Wickman
C.Dion -88. Foto: JW
Euphoria 2012. Foto: J.Wickman
Euphoria 2012. Foto: JW
Conchitas klänning. Foto: J.Wickman
Conchita 2014. Foto: JW
Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar