Kompromissvinnare?

M&P önskar god natt. Den efterglömda trofén ska med. Foto: Jan Wickman
M&P önskar god natt. Den efterglömda trofén ska med. Foto: Jan Wickman

En rysare till poängräkning slutade i Ukrainas seger över Australien som vann jurygruppernas röster och över Ryssland  som vann i TV-tittarnas telefonomröstning. Efter att juryrösterna hade delats ut ledde Australien med 320 poäng. Ukraina var tvåa med 211 poäng, och Ryssland på femte plats, efter Frankrike och Malta, med 130 poäng. I tittarnas poäng var Ryssland först med 361 poäng, Ukraina andra 323 poäng med och Australien fjärde med 191 poäng efter Polen på tredje plats. Slutresultatet i top3 var således: 1.Ukraina 534, 2. Australien 511, 3. Ryssland 491.

Det här är först andra gången som jurygrupperna lyckas påverka helhetsresultatet så att telefonomröstningens vinnare inte vinner hela tävlingen. Den första gången var ifjol då Måns Zelmerlöv fick ta hem segern till Sverige trots att Italiens Il Volo-grupp hade vunnit TV-tittarnas röster men placerades bara på sjätte plats av jurygrupperna. Detta faktum sågs inte då direkt i TV-sändningen eftersom man hittills har räknat ihop jurygruppens och telefonomröstningens resultat i varje land skilt. Således blev diskrepansen mellan jury- och telefonröstningsresultat offentlig först när EBU efteråt kungjorde hela resultatet i detalj  på sin nätsida.

Ukrainas seger är alltså första gången sedan jurygrupperna återintroducerades 2009 som varken jurygruppernas eller TV-tittarnas favorit vinner tävlingen utan det gör ett tredje bidrag som fått höga men inte högsta poäng av båda. I den bemärkelsen kunde man tala om en kompromissvinnare. Jamalas låt 1944 kan dock knappast karakteriseras som en mellanvägens sång utan den är ett verk som väcker starka känslor och delar åsikter.

Ukrainas och Jamalas seger kan ses som fördelaktig för Eurovisionen i det att det blir uppenbart ett sådant udda och seriöst stycke utanför radiopoplistornas mainstream kan vinna tävlingen. Samtidigt kan de politiska undertonerna i låten komplicera slutsatserna om denna seger. (Se här och här.)

Också semifinalernas resultat har nu offentliggjorts. Finlands Sandhja var femtonde i sin semifinal. Du finner de detaljerade resultaten här.

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar