Studieresa till München, Max Planks institut.

Sista dagen i München passade vi på att besöka Max Planks institut för astrofysik. Där fick vi besöka deras planetarium och fick en genomgång av hur universum har skapats och vilken forskning de sysslar med på Max Planks institut. Efter besöket hade vi fritid och de studerande passade på att shoppa eller gå på museum, vissa valde historiska museum och andra valde att besöka BMW:s museum.

mynchenb038
Pargaseleverna visar oss vägen till Institutet.
mynchenb030
Inne i planetariet njuter vi av universums födelse.
Guiden berättar om stjärnors födelse.
Guiden berättar om stjärnors födelse.
Lärarna passade på att jaga julstämning.
Lärarna passade på att jaga julstämning.

Studieresa till München och Deutsche Museum

Tredje dagen i München besökte vi Deutsche Museum. Tyskland mest besökta museum med 1,3 miljoner besökare varje år. Ett tekniskt museum fyllt med både historisk och modern fysik. Vi genomförde en laboration om smittspridning och fick en guidad tur genom fysikens historia och vi avslutade med ett besök på avdelningen för högspänningsfysik där vi fick se en spektakulär show. Dagens avslutades med en gemensam middag på en trevlig restaurang.

096b

Energi produktion
Energi produktion
Guidad tur.
Guidad tur.
Laboration
Laboration

 

Studieresa till München och DLR.

Andra dagen i München åkte vi till DLR (Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt). DLR har det europeiska kontrollcentret för rymdstationen ISS, de kontrollerar också flera andra europeiska satelliter. DLR har också ett bra utbyggt skollabb där skolor får laborera med olika saker som berör satelliter. För våran del handlade laborationerna om lasermätningar, infraröd värmestrålning och om raketuppskjutningar. De studerande delades in i tre grupper och fick sedan göra två av laborationerna. Slutligen fick vi besöka ISS kontrollcenter och gå in i en skalenlig kopia av Columbus modulen, den europeiska delen av rymdstationen ISS.

Några försök att få en raket att lyfta.

Hastighetsmätning med laser
Hastighetsmätning med laser
Gruppbild med värmekamera.
Gruppbild med värmekamera.
ISS kontrollcenter
ISS kontrollcenter
Inne i rymdmodulen Columbus
Inne i rymdmodulen Columbus

Studieresa till München.

Ett glatt gäng bestående av 2 lärare och 24 elever från Katedralskolan i Åbo, Pargas svenska gymnasium, Kimito gymnasium och Ekenäs gymnasium åkte tidigt på morgonen söndagen den 11/12 iväg till Munchen för att se vad staden har att erbjuda i för intressant fysik. På programmet de närmaste dagarna finns DLR (Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt), Deuche Museum och Max Planck Institute. Men första dagen han vi bara bekanta oss med stan och med Engelska parken.

mynchenb024 mynchenb035

Andra dagen i Tallinn

Det var samling utanför hotellet (economy hotel) klockan tio, varefter hela gruppen (svenskar, finnar och ester) gick till ett historiskt museum om sjökrig i estland.

Vi delades i grupper och fick fria händer i 1 1/2 timme, det mest märkvärdiga i hela muséet var en 60 m lång ubåt (Lembit) som man fick gå in i.

Efter vårt museibesök gick vi till den vackra gamla stan, där Ada fick pris för sin fina presentation om vattenfiltrering med hjälp av membran. Efter utdelningen vi fick fria händer i 2 timmar. Gruppen splittrades och vi (Oscar, Mattias och två ester) gick och äta. Efter måltiden gick vi till en högre punkt så att vi kunde se staden. Vi gick till en butik för att förbereda oss för färjan och upptäckte att priserna i affärerna är lägre än Finlands, så vi köpte dricka för 60 cent.

Nu är vi på färjan på väg till Helsingfors och ser fram emot att få komma hem.

Konferensdag

Efter bussresan till Kampen i Helsingfors gick vi en kort väg för att vänta på spårvagnen till Västterminalen. Även om halva gruppen steg av på fel hållplats, kom alla till slut fram till terminalen. Nästan genast efter att vi kommit fram gick lärarna efter våra biljetter och vi steg ombord på Tallink Silja Superstar. På båten fick alla gå fritt omkring och man kunde bl.a. köpa godis från Supermarketen eller äta hamburgare och franskisar på restaurangen. En stor del av tiden gick dock åt till att försöka hitta en sittplats på båten som var proppfull av människor. Vi kom till slut fram till hamnen i Tallinn vid halv ettiden. I terminalen mötte vi de svenska lärarna och vår guide för dagen, som var en estnisk engelskalärare. Efter en kort introduktion gick vi tillsammans till bussen där esterna och svenskarna redan väntade. Då var det dags för oss att börja köra mot vår första destination.

Då vi kom till sångfestivalområdet, på estniska Lauluväljak, var det fint väder, det var varmt och solen sken. Vi började med att lyssna på vår guide. Hon berättade om området och områdets betydelse för Estland. Hon berättade att de var femte år håller en festival där det samlas över 100 000 ester för att sjunga tillsammans. Sedan tog vi en gruppbild framför amfiteatern. Efter det sprang vi ner för backen och upp på amfiteatern och hade roligt tillsammans. Efter att vi beundrat utsikten över parken tog vi ännu några bilder av parken före vi gav oss iväg mot vår nästa destination.

Då vi kom till skolan åt vi lunch och efter det sattes presentationerna igång vid tretiden. Ämnena varierade från variationer i brunbjörnens genetik till organisk plasttillverkning och från vattenrening med hjälp av membran till solceller. Stämningen var uppmuntrande och uppmärksam, och varje presentation var intressant och lärorik. Vi fick även besök av geologen och forskaren Heidi Soosalu som höll en fantastiskt djupgående presentation om sitt arbete med seismologi och vulkaner. Efter presentationerna bekantade vi oss med planscherna som presenterade olika forskningar. Vi röstade om vilken presentation och plansch var den bästa, men resultatet återstår att se. Efter detta fick vi middag och diskuterade med svenskar och ester.

Sara, Nelly och Helene

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

StÅT-konferens i Tallinn

I skrivandets stund sitter 12 studerande från Katedralskolan med två lärare och vår kontaktperson från Åbo Akademi på bussen till Helsingfors. Målet är Tallin och en vetenskapskonferens med  gymnasiestuderande från Stockholm och Tallinn. Konferensen hålls nu för femte gången och vi ser fram emot att få umgås ett par dagar i vetenskapens tecken.

Eleverna i årskurs 2 har under året jobbat på olika projekt i samarbete med olika naturvetenskapliga ämnen vid  ÅA och ska ikväll presentera sina posters. Ettorna kommer under torsdagen och fredagen att uppdatera bloggen.

Till näst gäller det att hitta rätt spårvagn och hinna till dagsbåten till Tallinn!

//Mikaela

image

Sista dagen och prisceremoni.

Den sista dagen på Andöya Space Center var det dags för diplom och utmärkelser och så skulle två segrare som får åka till den europeiska finalen i Portugal utses. Laget från Åbo fick beröm för sitt projekt och låg bra till men det räckte tyvärr inte hela vägen fram. De fick skämtsamt utmärkelsen den sandigaste satelliten, eftersom de behövde så mycket sand som barlast för att komma upp till viktgränsen.

image

De vinnande lagen blev Vasa Övninskola från Finland och Olav Duun og Ytre Namdal vgs från Norge. Många gratulationer för ett bra jobb och bra genomförda satellituppskutningar.

image
De vinnande lagen.

Efter prisceremonin fick vi en guidad rundvandring på raketbasen. Vi fick se de olika raketuppskjutningsramperna och höra om vilka typer av raketer som skjuts upp från Andöya, och vilka forskningssyften de har.

image
Rundvandring i raketuppskjutnings hallen.

Vi fick också se kontrollrummet och höra hur proceduren vid avfyrning av raketer går till. Vi fick höra mycket om de vetenskapliga aspekterna och om säkerheten bakom varje avfyrning.

image
Silja testar utrustningen i kontrollrummet.

Slutligen var det dags att säga adjö till alla de andra deltagarna på CanSat 2016.

image
Alla deltagare på CanSat competition 2016.

Speciellt ledsamt var det att säga hej då till det andra finska laget, men kanske ses vi igen. Vi har i iallafall ett gemensamt intresse.

De Finska lagen.
De Finska lagen.

Dags för lite annat än CanSat satelliter.

Efter förmiddagens program hade de studerande gjort vad de kunde för att genomföra och presentera sina projekt. Nu behövde domarna överlägga och de studerande fick lite tid för annat. Ett kort föredrag och ett besök på Spaceship Aurora var att vänta. Sedan ett restaurangbesök och lite välförtjänt fritid.

051b 061b 065b 066b 087b 093b

Så tog också denna dag slut, och snart hela detta besök på Andöya Space Center.  Imorgon är det presentation av vinnarna i den nordiska CanSat tävlingen och en rundtur på rymd centret till kontrollcentret och de stora avfyringsramperna.

 

 

Dags att presentera resultaten

Dagens program består av att lagen presenterar resultaten av sina uppdrag, de presenterar det data de har fått från sina satelliter. Alla lagen har 10 minuter på sig att presentera sina resultat. Medan domarna överlägger får deltagarna lära sig mera om Mission Spaceship Aurora.

Intresserade åhörare.
Intresserade åhörare.
IMG_1847
Vasa Övningsskolas presentation.

Vi väntar ännu med spänning på presentationen av Katedralskolans lag.

Åbolaget putsar på de sista detaljerna.
Åbolaget putsar på de sista detaljerna.

Äntligen var det dags för laget från Åbo att presentera sina resultat.

Under lunchen passade några lärare på att bada i det fina vädret.

040b
Fysiklärare som har badat.

På rymdcentret skjuts det upp alla storlekar av raketer.

CanSat projektet som siktar på gymnasieelever, satsar främst på teknologi, fysik och programmering, CanSat projektet vill ge de studerande praktisk erfarenhet och en möjlighet till att träna samarbetsförmåga.  Det är också en fantastisk möjlighet för ungdomar med liknande intressen i Finland, Norden och Europa att träffas.