Konferensdag

Efter bussresan till Kampen i Helsingfors gick vi en kort väg för att vänta på spårvagnen till Västterminalen. Även om halva gruppen steg av på fel hållplats, kom alla till slut fram till terminalen. Nästan genast efter att vi kommit fram gick lärarna efter våra biljetter och vi steg ombord på Tallink Silja Superstar. På båten fick alla gå fritt omkring och man kunde bl.a. köpa godis från Supermarketen eller äta hamburgare och franskisar på restaurangen. En stor del av tiden gick dock åt till att försöka hitta en sittplats på båten som var proppfull av människor. Vi kom till slut fram till hamnen i Tallinn vid halv ettiden. I terminalen mötte vi de svenska lärarna och vår guide för dagen, som var en estnisk engelskalärare. Efter en kort introduktion gick vi tillsammans till bussen där esterna och svenskarna redan väntade. Då var det dags för oss att börja köra mot vår första destination.

Då vi kom till sångfestivalområdet, på estniska Lauluväljak, var det fint väder, det var varmt och solen sken. Vi började med att lyssna på vår guide. Hon berättade om området och områdets betydelse för Estland. Hon berättade att de var femte år håller en festival där det samlas över 100 000 ester för att sjunga tillsammans. Sedan tog vi en gruppbild framför amfiteatern. Efter det sprang vi ner för backen och upp på amfiteatern och hade roligt tillsammans. Efter att vi beundrat utsikten över parken tog vi ännu några bilder av parken före vi gav oss iväg mot vår nästa destination.

Då vi kom till skolan åt vi lunch och efter det sattes presentationerna igång vid tretiden. Ämnena varierade från variationer i brunbjörnens genetik till organisk plasttillverkning och från vattenrening med hjälp av membran till solceller. Stämningen var uppmuntrande och uppmärksam, och varje presentation var intressant och lärorik. Vi fick även besök av geologen och forskaren Heidi Soosalu som höll en fantastiskt djupgående presentation om sitt arbete med seismologi och vulkaner. Efter presentationerna bekantade vi oss med planscherna som presenterade olika forskningar. Vi röstade om vilken presentation och plansch var den bästa, men resultatet återstår att se. Efter detta fick vi middag och diskuterade med svenskar och ester.

Sara, Nelly och Helene

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *