ÅK Ensemble prövar på blending med Hanna Kronqvist

I måndags hade ÅK en minst sagt intressant övning. Hanna Kronqvist kom på besök för att ”blenda” kören. Eftersom de flesta av oss inte hade varit med om det förut, visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Men det blev en kväll av aha-upplevelser, glada utropstecken och kalla kårar.

IMG_20170904_192144_mindre

Foto: Stina Åkerberg

Blending går kort sagt ut på att man placerar korister vars röster ”passar ihop” bredvid varandra för att åstadkomma ett bättre sound i kören. I praktiken gick det till så att vi tog en stämma i taget och Hanna började med att placera en korist längst ut i raden och lät koristen sjunga en trudelutt. Sen placerades nästa korist bredvid och båda sjöng samma trudelutt tillsammans. Då kunde man genast höra om deras röster skar sig med varandra eller passade ihop. Skar det sig kanske koristerna fick byta plats med varandra, eller så prövade man med en annan korist. Sen fortsatte man att lägga till personer i raden. Det var alldeles fascinerande hur stor skillnad det blir i soundet bara genom att två enskilda korister byter plats med varandra. Helt otroligt!

IMG_20170904_193425_mindre

Foto: Stina Åkerberg

Mot slutet av blendingen ville Hanna testa att placera om oss helt i kören. Alla altar på första raden, sopranerna och karlarna bakom. Skillnaden var enorm. Tack vare Hanna har vi nu en helt ny kör! Vilken inspiration vi fick att ta itu med vårt nya projekt nu när vi har ett så maffigt sound. Tusen tack Hanna! Det här borde alla körer göra.

När alla stämmor ställde upp sig blev det tydligt att vi för tillfället har ett ”positivt problem” i ÅK Ensemble. Vi har fått glädjande många nya sångare och kören har vuxit, dock väldigt dambetonat. Vi behöver alltså fler mansröster för att få bättre balans. Är du eller känner du en tenor eller bas som gillar att sjunga och skulle vilja förgylla sina måndagskvällar i vårt muntra gäng? Ta modigt kontakt via nyrekrytering@akensemble.net eller nån av koristerna. Du kommer inte att ångra dig. Varmt välkommen med!

Numera finns ÅK Ensemble också på Youtube. Här kan ni lyssna på oss när vi sjöng Viva la Vida på ÅK30-jubileumskonserten i våras.