Lönnroth höll ut och vann ÅU-ligan

Mattias Lönnroth. Bäst bland alla över 200 deltagare i ÅU-ligan. Foto: Privat

Mattias Lönnroth. Bäst bland alla över 200 deltagare i ÅU-ligan. Foto: Privat

Mattias Lönnroth lyckades hålla ut och vinna ÅU-ligan i Fantasy Premier League.
För det får han en tre månaders prenumeration på ÅU Digital och en Legia Warszawa-spelskjorta som Kasper Hämäläinen har signerat.

–  Det låter som ett bra pris. Jag följer väldigt lite med polska ligan men jag har alltid gillat Kappe i landslaget. Ofta blir jag frustrerad och svär när jag ser på landslaget men Kappe är en av dem som så gott som alltid presterar bra. Jag tycker att han alltid borde starta matcherna, säger Lönnroth.
Så nu får skjortan en hedersplats hemma hos dig?
– Jag har inte någon skjorta upphängd på väggen ännu, jag måste diskutera saken med sambon. Men nog ska vi hitta någon bra plats.

24-årige Lönnroth är född i Borgå och arbetar nu som gymnastiklärare på yrkesinstitut Prakticum i Helsingfors.
När ÅU talade med honom inför de sista omgångarna av Premier League var han missnöjd med sin egen insats i år.

I fjol låg han topp-300 i världen, nu slutade han kring 1 600:e.
– Det hade kunnat gå bättre i år, men kanske det gick underligt bra ifjol, säger Lönnroth som säger sig följa med mycket statistik från den engelska ligan.

Tvåan och trean i ligan, Jonas Nordström och John Byman, får varsin tre månaders prenumeration på ÅU Digital.

Topp tio i ÅU-ligan

1 Mattias Lönnroth, *THE MUDDS* 2317

2 Jonas Nordström, Jones Bones FC 2286

3 John Byman, Blues 2242

4 Robel Asfaha, Mästaren 2232

5 Sebastian Johansson, Bugs City Bellys 2219

6 Rasmus Silen, Mitt lag 2208

7 Robert Roman, Metalheadz 2202

8 Isaac Aberg, Pargas kungarna 2196

9 Krister Sagulin, Franspool 2196

10 Stefan Söderholm, Egiface FC 2195

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

ÅU-ligans ledare missnöjd med sin insats

Van fantasyspelare. Mattias Lönnroth leder ÅU-ligan. Foto: Privat

Van fantasyspelare. Mattias Lönnroth leder ÅU-ligan. Foto: Privat

Mattias Lönnroth leder ÅU-ligan i Fantasy Premier League inför de tre sista omgångarna.

Han ligger drygt trettio poäng före Robel Asfaha och Jonas Nordström, men är inte säker på att han tar hem segern.
– Det hinner hända mycket ännu, konstaterar Lönnroth.

24-åringen är född i Borgå och arbetar nu som gymnastiklärare på yrkesinstitut Prakticum i Helsingfors.

Själv är han inte så nöjd med årets fantasyprestation.
– Ifjol var jag topp-300 i världen, nu ligger jag någonstans mellan 2 000 och 3 000. Så det är inte så bra.

Vad gör att det går så bra för dig också ett dåligt år då?
– Jag följer väldigt mycket med Premier League, och kollar in statistik.

Vilken statistik brukar du följa?
– Vilka spelare som skjuter mycket och vilka som skapar chanser. Och de som tar hand om fasta situationerna får några mål och assist extra per säsong. Sen brukar jag kolla vilka lag som har stabila försvar.

I dag inleds omgång 36, och nästa omgång blir det dubbla matcher för många lag vilket leder till att ställningen i toppen kan kastas om.

– Jag har använt mitt wild card, har bara trippelkaptenen outnyttjad. Jag brukar försöka klara mig utan byten som ger minuspoäng, och ska försöka göra det nu också.

Som Chelseafan har Lönnroth inte haft mycket att glädjas åt i år. Men att stjärnspelaren Eden Hazard sent omsider öppnade målkontot glädjer Lönnroth.

Får vi se honom i ditt lag ännu i år?
– Nej, har är ganska dyr så det blir en för stor risk. Jag har nog inte plats för honom, men kanske för någon annan Chelseaspelare.

Van fantasyspelare. Mattias Lönnroth leder ÅU-ligan. Foto: Privat

Topp-10 i ÅU-ligan
1     *THE MUDDS*    Mattias Lönnroth    2,135
2    Mästaren    Robel Asfaha    2,104
3    Jones Bones FC    Jonas Nordström    2,099
4    Blues     John Byman    2,054
5    BollKalle    Oskar Karlsson    2,052
6    Munkwick Misery    Tomas Jansen    2,050
7    Metalheadz    Robert Roman    2,046
7    Egiface FC    Stefan Söderholm    2,046
9    Mitt lag    Rasmus Silen    2,043
10    Charros    Emil Lundell    2,034

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Ranieris recept är fyrtio år gammalt

Claudio Ranieri. Foto: Lehtikuva

Claudio Ranieri. Foto: Lehtikuva

Leicester City håller på att ta hem engelska Premier League. Det är verkligen det omöjliga som håller på att hända. Att ett lag som är tippat i botten av världens mest penningstinna liga vinner ska helt enkelt inte vara möjligt år 2016.

Trots att spelare som Riyad Mahrez, Jamie Vardy och N’Golo Kanté visat sig ha höjder som ingen kunnat ana är laget spelare för spelare underlägset samtliga sina toppkonkurrenter. Det gör att strålkastarljuset stannar på den italienska tränaren som kom till Leicester inför säsongen. Claudio Ranieri är mannen som gjort miraklet möjligt.

Den tidigare Chelseatränaren återvände till England som någon man skrattade åt. Han var gammal och kom från en fullständig flopp med Greklands landslag. Då han aldrig vunnit en högstaliga var han också tränaren som inte kunde vinna.

De som var elaka såg Ranieri som en förlorare, medan vi italofiler som ändå trodde på honom såg honom som en habil tränare som saknade det lilla extra man behöver för att vinna. Nu är han alltså en hårsmån från att överbevisa också de som trodde på honom.

Man kallade honom för ”Tinkerman” på grund av hans stora spelarrotation under tiden i Chelsea, men nu har han också visat att han kan hålla sig till en elva. Det behöver bara vara rätt elva.

Ett av Ranieris tidigare lag blev mästare i måndags. Trots en katastrofal inledning på säsongen tog Turinklubben Juventus sin femte raka ligatitel och befäste därmed sin position som stövellandets största klubb.

Det var ett i raden av tydliga bevis för hur svårt det är att bryta storklubbarnas dominans i fotbollen år 2016. Juventus lade ut Scudetton på ett fat och det var bara för de andra lagen att ta för sig. Ändå var det klubben högst upp i hierarkin och med den största budgeten som vann även i år.

Leicester var nästan lägst ner i den engelska fotbollshierarkin, men nu har Ranieri tagit dem högst upp i tabellen. Då Juventus, Real Madrid, Barcelona, Bayern München och Paris Saint-Germain toppar de övriga storligorna blir prestationen än mer imponerande.

Att man är 64 år behöver inte bara betyda att man är gammal och slut. Det kan också betyda att man äntligen samlat på sig erfarenheter som gör att man kan vinna Premier League med Leicester City. Det kan ta länge att få till den sista ingrediensen.

För dryga 40 år sedan, år 1973, gjorde Claudio Ranieri entré i seniorfotbollen. Han representerade AS Roma i bara två säsonger, men ändå hann han spela under två av de största tränarna. Argentinaren Helenio Herrera och svensken Nils Liedholm var bägge mästare på att sätta ett grundspel och få det att fungera.

Det är precis det som Ranieri gjort med Leicester och det är precis det som behövs då man som Leicester inte har de individuellt skickligaste spelarna.

Den unge försvararen lämnade sedan Roma och Serie A för Catanzaro och Serie B. Han kom till en tuff miljö nere i Kalabrien. Maffian, som kallas ’Ndrangheta, styr det mesta och därmed till viss del även fotbollen. Men just under Ranieris tid i klubben styrde de den riktigt bra.

US Catanzaros spelar idag i Serie C. Bilden är från år 2014. Foto: Emilia Viklund

US Catanzaro spelar idag i Serie C. Bilden är från år 2014. Foto: Emilia Viklund

1971 hade US Catanzaro stigit till högstaligan för första gången, men då Ranieri anlände var de tillbaka i Serie B. I samma veva tog Gianni Di Marzio (pappa till en av Italiens kändaste fotbollsjournalister, Gianluca Di Marzio) över som tränare.

Under hans ledning och med klubblegendaren Massimo Palanca som främsta målskytt var Ranieri med och steg till Serie A. De föll tillbaka redan nästa säsong, men sedan började den mest framgångsrika tiden i Catanzaros historia.

1978 var de tillbaka till Serie A och sedan radade de upp fem raka säsonger där. Då de var på toppen var de sjundebäst i landet och åren 1979-1982 var Claudio Ranieri lagkapten.

De var det lilla laget från den utstötta södern som gjorde det omöjliga. Trots att det var omöjligt tog de sig fram bland klubbarna som ekonomiskt var oändligt mycket större.

– Det finns en taktisk röd tråd som för samman dagens Leicester med mitt Catanzaro. Vi satsade på defensiven och kontringarna för att vi skulle kunna slå de bästa lagen. Vår riktiga styrka låg ändå i omklädningsrummet. Vi firade jul och födelsedagar tillsammans. Alla orsaker att träffas var bra och ibland kom vi till och med på orsaker, säger Gianni Di Marzio till italienska Corriere dello Sport.

Det är inte heller bara den tidigare tränarens sätt att tå åt sig äran för sin adepts framgångar. Även hjälten själv är inne på samma spår.

– Mitt Leicester påminner om Di Marzios Catanzaro med Palanca, Silipo och de andra. Jag förstår att det inte är den bästa förebilden, inte som Guardiola, men det var ett lag som det här. En grupp vänner som levde tillsammans.

Den första osannolika fotbollsresan gjorde Ranieri alltså redan för fyrtio år sedan.

Sedan han inledde sin tränargärning har han flera gånger varit nära att återskapa den kalabriska tomatsåsen från den tiden, men aldrig riktigt lyckats. Inte före han kom till engelska Midlands.

Nu då han äntligen står på toppen får föregångaren Di Marzio vara stolt.

– Jag talar med honom varje helg och han säger alltid till mig: ”Har du sett, boss? Jag gjorde som i Catanzaro!”

Hannes Nyberg

Källor: Corriere dello Sport, The Independent

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Ganska lyckad dubbelomgång

Tiganas elva i Gameweek 34.

FC Tiganas elva i Gameweek 34. Arsenal-WBA återstår av omgången.

Det är första gången jag lirar Fantasy Premier League och är, som det heter i sportsammanhang, med och lär mig.

Jag lär mig till exempel att kanske inte bränna av trippelkapten-bonusen genast i första omgången. Okej, jag hade Kane som kapten från start, så det var ju inte SÅ galet. Men han gjorde inget speciellt i öppningsomgången så jag fick bara 6 poäng med trippeln medräknad!

Jag har också fått in rutinen att helt enkelt gå in och justera mitt lag varje vecka. I början och mitten av säsongen kunde det ibland gå några veckor utan att jag gjorde det – med tidvis katastrofalt resultat.

Jag har överlag blivit lite klokare på det här spelet. Inför den här veckans dubbelomgång använde jag mitt wildcard och såg till att alla spelare i öppningselvan är från lag som faktiskt spelar två matcher. Jag sålde bland annat Vardy – ett beslut som ju visade sig vara mycket lyckat…

Mina trotjänare Kane och Alli höll jag på bänken för de vill jag förstås ha med nästa vecka igen. Sedan är det en annan sak att det – med facit på hand – skulle ha lönat sig att ha med dem i öppningen även om de bara spelade en match den här veckan, för de gjorde två mål var.

Men jag är ändå nöjd med veckan, och jag har dessutom fyra spelare på plan i torsdagens Arsenal–WBA som avslutar omgången. Så det kommer hoppeligen att trilla in fler poäng.

På tal om Alli: Liverpools Coutinho och Milner spelade inte på helgen. Så inför onsdagens Liverpoolderby hoppades jag att nån av dem skulle vara bänkad. Då skulle jag få in Alli, och hans 15 poäng, från bänken.

Så jag var lite sur då Klopp plockade med både Coutinho och Milner mot Everton. Men de gjorde bra ifrån sig, och knep 8 respektive 11 poäng. Och sånt är lite kul, tycker jag – att frångå sitt invanda system utan att det blir nån större katastrof.

Nu ska jag se hur jag gör under resten av säsongen. Vissa trotjänare har jag som sagt kvar. Det återstår att se hur många i det lag jag hade före mitt wildcard som jag köper tillbaka.

Det lutar åt att jag gör små justeringar från vecka till vecka istället för att bränna poäng på att återskapa min gamla elva. Nu är det foten på gasen ända in i mål som gäller.

Text: Jean ”Tigana” Lindén, ÅU

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Så går jag in i omgång 25

FC Tiganas öppningselva.

FC Tiganas öppningselva.

Som ni kanske anar är jag ju Spursfan – och vägrar byta ut Alli också om FPL menar att det är 25 % chans att han inte spelar. ”Illness” my ass.

Det här är första gången jag spelar FPL och det är många veckor, kanske hälften, som jag glömt att göra nåt åt mitt lag.

Men med mitt kliv in i topp-50 (plats 43 just nu) börjar jag bli mån om att åtminstone slå kollegerna här på jobbet. Vi har Mikael Heinrichs på plats 74, sedan Johan Backas (103), Robin Sjöstrand (110), Hannes Nyberg (154), Linda Granback (171) och Dan Lolax (200).

Det finns förstås en massa andra spelare det skulle vara skönt att betvinga också, men jag tror jag slutar här – jag kommer ändå att till slut få käka upp min kaxighet.

Men det kan jag ju säga: att nå Yles fotbollsexpert Antti Koivukangas (nu på plats 29) ska väl inte vara omöjligt. Tror jag får börja trasch-talka ner honom på Twitter.

Jean Lindén, ÅU

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Frustration i fantasin

Johan-Backas1Ni får skylla er själva, ni som är med i ÅU-ligan i Fantasy Premier League.

Jag hade stora planer för ligan när vi startade den i augusti. Jag skulle intervjua någon deltagare varje vecka, varje månads vinnare sku få pris, en egen Facebookgrupp för ligan skulle skapas och så vidare.

Därav blev intet. Jag är för dålig för det. Och då menar jag inte dålig som i att jag inte skulle klara av sakerna ovan. Men jag ligger för dåligt till i ligan.

Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Nioårige Isak går bra i ÅU-ligan

Isak Åberg. Högst upp av alla Fantasyspelare i ÅU-ligan. Foto: Privat

Isak Åberg. Högst upp av alla Fantasyspelare i ÅU-ligan. Foto: Privat

 

Texten publicerades i ÅU den 15 januari.

Nioårige Isak Åberg från Pargas har seglat upp i ledning i ÅU:s Fantasy Premier League-liga.
Varför har det gått så bra för dig i år?
– Inte vet jag riktigt. Jag har haft lite tur, och gjort lite byten. Pappa har hjälpt mig.

Åbergs lag Pargaskungarna leder efter onsdagens omgång med 13 poäng till tvåan.
Vilka spelare har gett dig mest poäng i år?
– Nå Ighalo, Cech, Özil, Kane och Touré.

Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tim Sparv chanslös mot Åbolands fotbollsexperter

Besviken varje år. Tim Sparv har deltagit i Fantasy Premier League i sex-sju år, men alltid blivit besviken på sin insats. Lehtikuva

Besviken varje år. Tim Sparv har deltagit i Fantasy Premier League i sex-sju år, men alltid blivit besviken på sin insats. Lehtikuva

I torsdags blev Tim Sparv utsedd till Finlands bästa fotbollsspelare.
Lika bra går det inte i ÅU:s Fantasy Premier League-liga, där ligger han på plats 157 av 202.
– Det är pinsamt. Men jag ligger precis där jag förtjänar, jag har ingen ursäkt, säger Sparv.

Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Vem har Wijnaldum som kapten!?

Christian Björkman. Har spelat fotboll i FC Boda sedan början av 2000-talet.

Christian Björkman. Har spelat fotboll i FC Boda sedan början av 2000-talet.

Nej nu blir man frustrerad. Efter att ha varit förhastad och missat att det är landslagspaus tvingades jag till fyra byten förra omgången, och ändå fick jag inte ihop en hel öppningselva.

Mitt i värsta misären ser man att kompisen och Newcastlefanet Christian Björkman klättrar upp till en 15:e plats i ÅU-ligan. Och på vilket sätt! Genom att ha Georginio Wijnaldum till kapten! Och så klart gör holländaren fyra mål mot Norwich…

Hur i hela friden tänkte du när du valde Wijnaldum till kapten?
– Jag har sett många av Newcastles matcher och Wijnaldum har spelat bra. Han var genom karriären varit målfarlig och en poängplockare, säger Björkman som bytte in Wijnaldum istället för skadade David Silva. Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Det går (hyfsat) bra nu!

fpl
Det här är första gången jag spelar Fantasy Premier League.

Min managerfilosofi kan väl sammanfattas så här: Jag ger mina spelare stora friheter.

Konkret betyder det här att jag, efter att jag skapade mitt lag, bara en gång har kommit ihåg att faktiskt byta ut lite lirare.

Läs mer

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , | 1 kommentar