Höstlov

I mitten av oktober har skolorna i Åbo ett höstlov på två dagar och jag har i samband med det oftast tagit ut lite av mina övertidstimmar från jobbet för att åka till Österbotten med familjen. Hustrun är hemma därifrån, min mor har flyttat tillbaka till Vasa och en av mina bröder bor i ett hus på potatisåkern från min mors barndom, så där finns släkt att besöka. Och om allt passar riktigt bra kommer vi även ut i skärgården, som har en alldeles speciell känsla på hösten.

I år blev det lite minuttidtabell över det hela. På torsdag till Närpes, hyfsat tidigt på fredat till Sundom, där jag lämnade familjen för att själv åka till Karleby efter min nya specialbeställda kajak, om vilken jag skrev mera på engelska här. Jag var tillbaka i Sundom för en lite senare lunch och packade sedan kajaken för att paddla ut till ytterskärgården i Sundom. Vädret var omväxlande, med en regnskur som inledning, men fint var det i skärgården.

Min bror och mina pojkar åkte till stugan med båt och var förstås framme före mig. Det tar två timmar att paddla dit med kajak, speciellt som man på några ställen får ta det ganska lugnt för att inte träffa alltför många stenar. 12-åringen tog några bilder av min ankomst.

I stugan var kaminen på och kaffet klart. Kaffe är ju alltid gott, men situationen kan göra det ännu godare och detta var en sådan situation.

Solnedgången var dock lite av en besvikelse, då horisonten fyllldes av moln.

Min bror övertog min morfars gamla fiskarbastu, byggd på trettiotalet och räddade den från förfallet. Nu är den riktigt gemytlig.

Med solnedgången klockan sex finns det gott om tid att läsa och ta det lugnt på kvällen. Stugan har inga moderna bekvämligheter, men ibland finns det ett klart värde i det också.

Morgonen hade lite mindre moln.

Efter en första lite tur för att kolla vädret blev det dags för frukost. Helt trevligt att dricka morgonkaffe samtidigt som man inifrån stugan ser en havsörn på relativt nära håll, en tornfalk flyga förbi och två hönsfåglar (orrar?) sitta i ett träd en bit bort. Livskvalitet i högsta grad.

Efter frukosten blev det dags för den traditionella vandringen runt ön, som tar upp till två timmar, beroende på hur lugnt man tar det. Havtornen var i bra skick och smakade gott.

Jag har en dragning till Kvarkens steniga stränder. 

Rönnbären var inte lika fina här som på fastlandet.

Det fanns i alla fall lite höstfärger.

Lingonen var goda.

Fotografering.

Härliga saftiga bär. Och en stor besvikelse för den som inte inser att det är måbär, och inte röda vinbär, förrän bären är i munnen. Smaken är nämligen helt fadd.

Ett optiskt fenomen lyfte upp Övre Rönnskär vid Bergö över horisonten. I vanliga fall kan man knappt skönja att där är något. Avståndet är runt 12 km.

Ett stycke rönn.

En glosjö i danande.

Nästa sommar ska jag paddla till Ensten. Den pyramidformade båken har hägrat där i snart fyrtio år för mig. Ungefär så länge har jag minnen från platsen.

Rundvandringen fortsätter.

Norrsidan hade tydligen varit i lä för vinden över natten och där hade temperaturen gått under noll. Tranbären var riktigt goda.

Väl tillbaka i stugan blev det dags för lunch, varefter jag paddlade tillbaka till Sundom.

En liten självis.

Lite is på skyddade platser. Förhoppningsvis kan man snart åka skridsko.

På kvällen bar det av till Närpes och på söndagen hem till Åbo. Minuttidtabell, men med tid att ta det lugnt mellan förflyttninarna.

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Höstlov

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *