Riktig vinter

Nu är det äntligen en ordentlig vinter i Åbotrakten. Det finns så mycket man skulle vilja göra för att till fullo njuta av vintern: Skida, dra iväg på övernattningstur, cykla fatbike och i skrivande stund, då det finns nya havsisar, även åka ut på skridskoturer. Hittils har jag i alla fall lyckats ta tillvara vintern ganska bra med flera övernattningsturer och en hel del annat. Här är en sådan övernattningstur.

En övernattningstur på fatbike fredag-lördag bjöd närmast på grått väder, men på söndag, då jag drog iväg med tolvåringen för en liten skidtur, var det lite färggladare. Vi kom iväg från Vajosuos parkeringsplats kl 17:15, en liten stund före solnedgången. Först hade vi ett skogsparti på en kilometer.

Så småningom öppnade sig myren.

Solen hade gått ner, men lämnade ändå lite färger efter sig.

Någon hade varit ute med snöskor.

Ett fint träd.

Vi kom fram till vindskyddet Rettu halv sju och tände genast en brasa.

Lite pizza till att börja med.

Plättar är nästan obligatoriskt.

Far och son.

Det var runt 11 grader kallt när vi lade oss lite före tio.

Vi sov hyfsat bra och det var varmt och skönt inne i sovsäcker, även om det tog en stund innan mina tår blev varma. Jag steg upp och tände en brasa halv sju. Det var ny tolv grader kallt, lite varmare än vad prognosen sagt.

En timme senare var frukosten klar och jag väckte tolvåringen. Kaffe, varm kakao och smörgåsar med bacon smakade utmärkt.

Jag har blivit förtjust i Klean Kanteen-flaskorna i stål. Man kan t.o.m koka vatten i dom.

Solen steg upp klockan åtta. Snart är dagen fyra timmar längre än vid vintersolståndet. Härligt att få ljuset tillbaka.

Kvart före nio gav vi oss av igen. Den enklaste rutten ut på myren följer ett dike. Min avsikt var att gå ovanom diket en bit till, då isen såg lite misstänkt ut. Pulkan ville dock annat och jag tog ett par steg tillbaka och klev ut på isen, som genast brast. Jag var doc så snabb att jag inte blev blöt.

Öppen myr igen.

Klart kallare på myren.

Vi skidade tillbaka i gårdagens spår.

Is i träden.

Gårdagens fina träd i nytt ljus.

En selfie för att visa att jag också var med.

På gångstigen.

Vi var tillbaka vid bilen lite för tio och körde genast hem. Jag kom sent till jobbet, men har jobbar längre dagar så pass mycket att jag inte hade dåligt samvete.

Nu är Kurjenrahka ett riktigt vinterparadis. Bara att fara dit och njuta!

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *