Mellanrapport

När en tredjedel av säsongen är spelad och alla lagen mötts en gång av tre är det dags för en genomgång och hur man kan vänta sig att säsongen fortsätter. Om de två kvalplatserna kämpar närmast Tre Ankkare, SB Somero och SC Wolves från Pargas. Tre Ankkare och Sb Somero ligger på 10 poäng och Sc Wolves på 8 efter sex spelade matcher. Till mittengruppen, som försöker utmana topptrion och vill undvika nedflyttningskvalplatsen som sjätte platsen i gruppen ger, hör IKA mot AFC Campus2 på 6 poäng. I botten hittar vi TBS som för tillfället bara har 2 poäng och ligger på nedflyttningskvalplatsen. På jumboplats och direkt nedflyttning ligger ”krislaget” Isännät med noll poäng. Isännät åkte ifjol på risbastu i division 2, och de verkar vara på väg neråt igen. Motivationen bland spelarna är kanske inte på topp och de har spelat med en väldigt liten trupp hittills. Ett litet varningens finger måste ändå höjas, då Isännät hade hemmaturnering i Salo, stod de upp fint mot topplagen SB Somero och SC Wolves, så talangen finns nog gömd någonstans i omklädningsrummet. Anmärkningsvärt är att det bara är IKA som tagit poäng av topptrion genom vinsten mot SC Wolves, i övrigt har de spelat i kors.

Fullständig tabell hittas här: Salibandy, Resultattjänst: M3D-05B

För att blanda sig i toppstriden bör IKA höja en aning på spelkvaliteten. Ännu finns det att jobba på gällande nytt spelsystem och de många nya spelkamrater. Positivt är att truppen breddats med två nya ansikten då de nya backarna Petri Vikman och Tim Haglund anslutit till truppen, båda med en bakgrund av spel på hög nivå i Östra Nyland. Med i träningspoolen har även målvakten Timo Wallinheimo kommit, vilket avsevärt höjer nivån på träningarna då man nu nästan alltid kan träna med två målvakter.

Man kan summera den första tredjedelen av säsongen som godkänd, men ej mer. Målet är att tävla om kvalplatserna till division 2. Hittills har varje turnering slutat med en seger och en förlust. Av de jämna matcherna lyckades IKA ta fulla poäng mot SC Wolves, men förlorade sedan med uddamålet mot AFC. De övriga matcherna har sedan antingen varit klara segrar eller klara förluster.

IKAs matchresultat
IKAs matchresultat

Förutom träningar, matcher och diverse studierelaterade evenemang har IKA-spelarna träffats med både pokerkväll och bastukväll för att bygga på lagandan

Trevlig samvaro
IKA spelar pictionary: t.ex ”Axel tunnlar”, ”Kasper läser historia” (därav den kontroversiella symbolen)

 

Säsongen fortsätter med hemmaturnering i SB-arena, söndagen 27.11.2016. kl 11 mot Isännät och kl.17 mot Tre Ankkare. Välkomna med.

 

Thomas Rikberg #12

 

 

 

 

 

Träningsläger

Inför säsongsstarten for IKA, traditionellt kan man säga, till Västnyland på träningsläger. Lördagen började med en träning i Påminnehallen i Pojo. På eftermiddagen spelades en träningsmatch mot FBC Raseborg Knights II, dvs föreningen IKA har haft stort spelarutbyte med. Motståndarnas mål vaktades av bekantingen Christoffer Wiik som på grund av jobb flyttat till Västnyland. Första matchen med hela truppen samlad gick väl si så där, ibland bra spel, men Knights kontrade vasst då de fick lägen. Matchen slutade 4-4 efter ordinarie speltid. Resultatet stod sig även under den 5 minuter långa förlängningen så avgörandet skedde på straffar, där endast Atle Blomfelt lyckades göra mål, så straffvinst för IKA.

Efter matchen följde körning av backbilar i Påminnebacken.

Backbilsrace i Påminne
Backbilsrace i Påminne
Resultaten från backbilarna - Intressanta namn på IKAiterna
Resultaten från backbilarna – Intressanta namn på IKAiterna

Kvällen spenderades på Sjömansro i Hangö med mat, lekar, tävlingar och bastubad. Under söndagen hölls palaver inför säsongen. William Johnsson presenterades som spelande assisterande tränare. David Mullo utsågs till kapten och Dani Jämbeck till vicekapten.

Palaver
Palaver
Sjömansro i Hangö
Sjömansro i Hangö
Utsikten från rummet dög för mig
Utsikten från rummet dög för mig

 

#12 Thomas Rikberg

Generationsskifet fortsätter

Säsongen 2016-17 står inför dörren. De första träningarna har precis dragit i gång, åter igen ger vi motståndarna en liten fördel genom att börja träningarna rätt sent. Eftersom laget består av studerande huvudsakligen från andra orter än Åbo, så börjar laget samlas först i dessa tider när det är dags att återuppta studierna.

Mycket har hänt på transfermarknaden denna sommar. Man kan verkligen tala om ett generationsskifte. Det är av störta vikt för ett studerande lag att det konstant kommer in nya förmågor och droppar bort gamyler, annars har man snart samma situation som landet ungdomsföreningar där medelåldern väl överstiger 90… Samtidigt är det lite vemodigt att se ”ur IKAiter” skingras. Denna sommar har utbytet varit större än tidigare, få är 80-talistena nu mer. Tränaransvaret har övertagits av Emil Heikkinen.

Chefstränare Emil
Chefstränare Emil

Följande spelare har lämnat föreningen:
Chistoffer Wiik (FBC Knights)
Jens Sundqvist (FBC Knights – obekräftat)
Jens Rosendal (FBC Knights, lämnade redan efter nyår)
Pontus Lindroos (utbyte)
Derek Sundén (?)
Jani Loponen (FBC Naantali)
Tobias Björklund (Sb Hirvensalo)

Dessutom är kapten Sebastian Lindberg på utbyte.

Den absolut största förlusten under sommaren var att spelandetränaren Tobias Björklund valde att fortsätta sin vandring uppåt genom seriesystemet. Eftersom IKA inte steg bytte Tobias klubb till Sb Hirvensalo i 2. divisionen. Tobias innehar de flesta rekorden inom IKA, flest spelade matcher, mest poäng totalt, flest gjorda mål, mest poäng totalt, mest poäng i en och samma match och så vidare. Förutom Tobias fantastiska spelmässiga resultat har laget haft en stark ledare i Tobias. Han var lagets första kapten som sedan blev tränare. Helt och hållet har Tobias dock inte lämnat föreningen eftersom han fortfarande är ordförande i moderföreningen Idrottsklubben Academia. Tack för allt ditt jobb för klubben! Vi ses i kvalet 😉

Tobias Björklund
Tobias Björklund

Nya spelare har dock tillkommit. Trafiken mellan FBC Knights, Raseborg och IKA har fortsatt.

Följande övergångar är bekräftade:

Atle Blomfelt (FBC Turku)
Kasper Sandelin (SC Toivo)
William Johnsson (FBC Knights)
Partick Juntunen (FBC Knights)

Dessutom väntar en handfull spelare ännu på att övergången till IKA skall bekräftas. Dessa fyra nämnda herrar är verkliga kvalitetsspelare.

Atle väntas ta över Tobias roll som målspottare. Atle debuterade i IKA redan under vårens studerande FM och vann genast den interna poängbörsen. (var det därför Tobias lämnade? 😉 ) Atle har som junior spelat i SSV vars herrlag är mångfaldiga finska mästare. Ifjol vann Atle poängbörsen i 4. divisionen med 25+20 poäng för FBC Turku 2.
Kasper är en rutinerad 3. division spelare från SC Toivo, hans bolltrolleri är välbekant från ÅA:s interna sählyturneringar.
William fungerade som vicekapten i FBC Knights ifjol och Patrick är ung och verkligt lovande spelare som främst spelat med A-juniorerna, men även 16 matcher med FBC Knights herrar i division 2 förra säsongen.

Nya vindar blåser, men IKA är starkare än någonsin, vilket turneringsseger i PIFfens turnering i Pargas senaste helg visade.

#12, Ur IKAit, lagets pappa – Thomas Rikberg

IKA Innebandy i OSM 2016

Studerande FM
– #13 Sebastian Lindberg

Ett brons och en fjärde plats blev veckoslutets saldo då IKA Innebandy traditionellt begav sig iväg till Vierumäki för FM-tävlingarna i innebandy för studerande. Ja, eller traditionellt är väl en definitionsfråga, men eftersom det var andra året i rad och vi inte har några planer på att sluta delta kan man väl kalla det en tradition? Och varför skulle vi inte vilja delta igen, om man ser på utvecklingskurvan för de två åren vi deltagit ser prognoserna för de kommande åren minst sagt lysande ut!

Ifjol deltog vi med ett lag och åkte ut i kvartsfinalen. I år deltog vi för det första med två lag, ett dam och ett herr, varav båda tog sig till semifinal. Semifinal visade sig dock vara så långt som IKA kunde komma i år, båda lagen förlorade med uddamålet. I bronsmatchen kämpade herrarna till sig ett brons genom en 3-1 seger över regerande mästarna FBC-KY. Damerna slutade däremot på en fjärde plats efter en knapp 1-0 förlust mot JANO. Det var IKA:s prestationer i väldig korthet, i följande stycken kommer istället en lite mer djupgående recension om båda lagens turnering.

Damlagets turneringLagbild damer
Före jag går in på hur matcherna gick kanske jag ska svara på en fråga som någon kan ha: har IKA Innebandy ett damlag? Nej, det har vi inte egentligen – i alla fall inte än. Damlaget var mera ett ihopsamlat lag bestående av studerande från ÅA och Novia, med ändamål just att delta i den här turneringen. Till vardags spelar fler av dem i andra föreningar medan vissa inte spelat innebandy överhuvudtaget under säsongen. Men vem vet vad IKA har i framtiden?

Lördagen
JANO – IKA 2-3
IKA – Tamppi 1-3
Mannan Mainiot – IKA 5-1
IKA – SBV 1-1
IKA:s damer hade tyvärr lidit av bortfall i spelartruppen redan innan turneringen ens börjat. I första matchen ställde man upp men nio utespelare och en målvakt, en relativt klen trupp redan från början alltså. Under dagens lopp föll dessutom spelare bort både på grund av skador och egna kvalmatcher, och de sista minuterna mot SBV spelade man till och med utan bytesspelare. Lyckligtvis var inte skadorna desto allvarligare, utan samtliga kunde ändå göra åtminstone något byte även på söndagen. Genom de 3 poäng IKA samlat ihop i gruppspelet slutade man på tredje plats och kom således direkt till semifinal.

Söndagen
Semifinal: Tamppi – IKA 1-0
Bronsmatch: JANO – IKA 1-0

Söndagen blev en mållös historia för IKA:s damer, trots många fina anfall och både stolpskott och ribbskott. Det var små marginaler som först avgjorde semifinalen åt Tamppi och sedan lika små marginaler som avgjorde bronsmatchen åt JANO. Ett snöpligt slut på en annars rolig historia för damernas debut i IKA-dressen. Jag hörde genast efter turneringen rykten om att målsättningen för nästa års turnering är guld, så årets fjärde plats kanske ger extra motivation till den bragden nästa år!

Herrlagets turneringLagbild
Herrlaget bestod främst av bekanta ansikten, spelare som spelat i IKA Innebandy under hela säsongen. De ivrigaste fansen som tagit sig ända till Vierumäki för att se på turneringen (okej, jag medger, det var inte särskilt många) kunde ändå se också Jens Rosendal göra comeback i IKA på söndagen. Han övergav IKA i januari efter flytt till annan ort, men tydligen har han gjort väl ifrån sig i sin nya klubb eftersom han på lördagen hade kvalmatcher till division 3 med sitt nya lag. Även Atle Blomfelt var en ny bekantskap i IKA-kretsarna. Efter att i år ha spelat i division 4 med dessutom ”helt ok” poäng, 25+20, är Atle en spelare IKA hoppas kunna förhandla fram ett kontrakt med under sommarpausen. Och nu efter ett helt veckoslut med oss, hur skulle han kunna säga nej?

Lördagen
IKA – TUT 1-8
SBV – IKA 5-1
IKA – Pörssi 4-0

Herrarnas turnering började katastrofalt med en av IKA:s största förlust genom tiderna. Vad som gick fel i den matchen låter jag vara osagt, för jag vet faktiskt inte. Ibland under matchens gång kunde det till och med kännas som om vi spelade bra, men förlorar man med 1-8 har ändå något gått riktigt fel. Matchen mot SBV var vi lite mer vakna och matchen började bra. I slutet på första perioden hade vi ändå några riktigt dystra minuter och fick gå till halvtidsvila (matcherna var alltså 2×15) med 3-0 i baken. Efter att i andra perioden fått igång ett bra flyt och kunnat reducera till 3-1 var matchen definitivt över då SBV satte in 4-1 i tom bur med några minuter kvar. I matchen mot Pörssi hade vi äntligen vaknat till ordentligt och det var aldrig någon fråga om vilket lag som skulle kamma hem segern i den matchen. Med den vinsten säkrade vi ändå en tredje plats i gruppen och en direkt kvartsfinal plats mot de som slutat tvåa i andra gruppen.

Söndagen
Kvartsfinal: Vaasa – IKA 1-2
Semifinal: SBV – IKA 1-0
Bronsmatch: FBC-KY – IKA 1-4

Det var på söndagen allvaret började. Första matchen var mot Vaasa som faktiskt inte förlorat en endaste match så här långt in i turneringen. Efter att även vår match slutade 1-1 var det Rasmus i målet och nyförvärvet Atle som stod i rampljuset under straffläggningen. I den femte omgången satt Atle in sin andra straff och Rasmus säkrade semifinalplatsen med en behärskad räddning. Semifinalen var en målsnål historia, där SBV tog sig till finalen med ett riktigt turmål. Tur dels att få platsen, dels att inte domaren dömde bort målet. Tolka mig inte fel, SBV var ett bra lag och förtjänade säkert finalplatsen lika mycket som jag tycker att vi gjorde det, men det irriterar lite extra att förlora med ett mål, och ännu lite extra att det var ett sådant turmål.

Hämndlystna gick vi till bronsmatchen, fastbeslutna att IKA Innebandy inte skulle åka iväg från Vierumäki utan en medalj, då damerna dessutom strax innan nätt och jämnt förlorat sin bronsmatch. Inställningen märktes direkt från början och det tog inte länge före vi gick upp i ledning. Spelet rullade på fint och vi kunde till slut ta en övertygande 4-1 seger över de regerande mästarna FBC-KY.

 

Summa summarum
Tack till arrangörerna för ett fint organiserat evenemang där allting löpte på som smort. Boendet var fint, hallen var fin och till och med hela Vierumäki var riktigt fint, i alla fall för en sporttokig individ som jag själv. Jag skulle inte kunna komma på ett bättre evenemang som avslutning på säsongen. En säsong som inte varit den lättaste för IKA Innebandy, men där vårsäsongen ändå gav en bra eftersmak, särskilt nu med en bronsmedalj runt halsen.

Jag vill också passa på och tacka mitt lag för min första hela, och samtidigt sista, säsong som kapten för IKA Innebandy. Nästa år bär det av mot nya utmaningar för min del. I höst kommer jag få förklara vad i hela fridens namn det här ”floorball” är för amerikaner. Samma amerikaner som inte ens förstår att riktig fotboll spelas med fötterna, hur ska det då gå att förklara innebandy? Nåväl, eftersom IKA Innebandy ska vinna division 3 nästa år är det väl inte mer än rätt att jag också får anstränga mig lite.

Här under ser ni en video jag klippt ihop från turneringen. Tyvärr kunde jag inte få med allt från turneringen, delvis på grund av att jag är otroligt glömsk, delvis för att batterierna i min kamera inte är särskilt långlivade och delvis för att dagens teknik inte alltid vill som man själv vill. Men videoklippet visar ändå i sin korthet hur lyckat vårt veckoslut var.

Tack och hej, se till att heja också för min del nästa höst!
– #13 Sebastian Lindberg

 

Om en svår säsong, generationsskifte och ökat innebandyintresse

Det blev ingen topplats, det blev inget kval uppåt, men det blev inte heller något kval nedåt som länge såg hotande ut. Resultatet blev en 7 plats i en serie som var betydligt hårdare än väntat. Om jag minns rätt skrev Johan Backas inför säsongen, i ÅU, att målet var att etablera oss i toppen av div 3. Poängmässigt blev vi faktiskt inte så långt ifrån fjärde platsen.

Efter två säsonger med direkta avancemang var det ett självsäkert IKA som gick in i division 3 för att återigen klara sig fint i serien. Antagligen lite för självsäkert… Trots vinst i första matchen så skulle man snabbt komma ner på jorden. Då halva säsongen hade spelats stod man på 7 poäng och en kvalplats ner tillbaka till division 4… Huvudena hängde tungt på många av spelarna, vilket märktes på både träningsaktivitet och självförtroende. För att vara ärlig så var min egen motivation också lägst vad den varit under hela IKA-eran. Här skulle idrottspsykologerna haft ett passligt projekt! 😀

Den 21.1 skedde dock en stor förändring. Man besegrade den dåvarande serieledaren TVV med 6-4 och självförtroendet började repa sig. Vinsten bäddade för en fin vårsäsong med 5 vinster på 8 matcher. En plusstatistik som innebar att vi steg från ett botten- till mittenlag. Hade vi spelat lika jämnt över hela säsongen hade vi t.o.m. kunnat vara med och kämpa om en tredje plats i serien. Till överlägsna IBK Meda och TVV hade man ändå behövt betydligt mera. Kvalplatserna till division 2 gick alltså åt helt rätt lag! Grattis IBK Meda och TVV, lycka till i kvalet.

Tabellen hittar ni här. Den interna poänglistan (uppdaterad och korrekt sådan) hittas här.

Ojämnheten blev det största problemet för oss denna säsong. Vissa matcher kunde vi spela en underhållande och bra innebandy, medan vi i andra lägen vek ner oss totalt. Jämfört med tidigare år märktes en stor skillnad på speciellt en front, matchtränare. Tidigare om åren har jag och Jens Rosendal kunnat fokusera på att både spela och samtidigt coacha laget under matcherna. Någonting som det hårdare motståndet gjorde betydligt svårare och man hade fullt upp att koncentrera sig på sitt eget spel. Vikten av att ha en matchcoach bakom bänken (exempelvis Emil då han var skadad) blev verkligen tydlig i år och är någonting man måste fundera på till nästa säsong.  Som tränare kan man inte vara nöjd med säsongen som helhet. Men den positiva trenden på våren ger mersmak och vi visade åtminstone att vi hör hemma på denna nivå. En nivå som faktiskt är ganska lämplig för ett studerandelag som IKA Innebandy.

Till näst väntar studerande FM 9-10.4 i Vierumäki, där vi har vår kvartsfinalplats från ifjol att försvara. Sen får vi paketera ihop säsongen och jobba vidare inför nästa. Återigen kommer det att ske en hel del ändringar under pausen. Både för laget, men också för hela innebandysektionen. De gamla trotjänarna börjar en efter en bli klara med studierna och söka sig vidare till arbetslivet. Senast Jens Rosendal som flyttade tillbaka till moderföreningen i julpausen och Peter Rikberg sökte ju sig till fredens öar redan inför säsongen. Det är inte lätt att ersätta dessa, men för att föreningen skall överleva så måste det på något sätt göras och en kontinuitet behövs för att en studerandeförening överhuvudtaget skall fungera. Själv blev jag fr.o.m. 2016 ordförande för hela föreningen, vilket också gör att jag inte hinner jobba för innebandyn på samma sätt längre och jag tvivlar på att Petter Himmelroos orkar dra ett tungt managerlass för evigt. Då det dessutom ryktas om många utbyten nästa år så skall det bli verkligt intressant och se hur lagbygget görs inför säsongen. Tur att Emil Heikkinen kommit in i tränarrullorna mitt under denna säsong, som visar att det finns nytt ansvarstagande bland de yngre förmågorna. Spännande tider!

Även om säsongen för representationslaget inte varit det bästa, så ser jag ändå mycket positivt på innebandyns ställning på Akademin. Ett innebandylag i division 3 och ett i hallisarjans div 2 som kämpar om avancemang. Hög nivå på den egna interna sählyserien med många spelare från betydligt högre serienivå än div 3. Ja, det finns till och med spelare från ÅA som just nu spelar kvartsfinaler i Salibandyliiga med TPS (”matchboll” för TPS på söndag kl 17 i Marli areena). Innebandyn lever och mår alltså bra i skolan, jag myser lite inombords när jag vet att IKA äger en stor del i detta. Dessutom får IKA herrarna sällskap av ett ihopsamlat damlag till Studerande FM, vilket jag är enormt glad för! IKA hade i tiderna ett bra damlag i innebandyns seriesystem, som tyvärr dog ut några år innan vi startade detta projekt.  Kanske framtiden för med sig ett nytt damlag i seriesystemet?

Ser man till föreningens övriga lag så är det en bra säsong på gång just nu. IKA II i Hallisarja kämpar som sagt om avancemang och Volleybollsektionens damer ligger högt i Talvisarjatabellen. Härligt!

Som ni märker är det mycket på gång. Genom det ökade intresset för innebandyn på Akademin så tror jag verkligen att vi klarar detta ”generationsskifte” utan större problem och att vi får se en framgångsrik säsong 2016-17 för alla inblandade lag.

Tobias Björklund #8

Detta med små marginaler

Efter gårdagens två snöpliga och enormt frustrerande förluster känner jag ett behov av att skriva av mig. Normalt har förmågan att se det positiva i det negativa och det försöker jag göra också nu. Efter två säsonger som präglats av så gott som enbart vinster  så tar det dock ”i pannan” att hamna in i en plötslig förlustsvit. Detta är alltså mina egna tankar och inget officiellt uttalande för hela föreningen. Vilket jag tycker att är viktigt att komma ihåg då det är lagets gemensamma blogg.

Vår säsong drog igång med en fin 6-1 vinst. Efter det så har dock baksmällan slagit in och tre förluster har inkasserats. 2-3, 2-4 och 6-7. Den sistnämnda med endast 2 sekunder kvar av speltiden…

Vad är orsaken?

Tidigare säsonger så har vi inte alltid spelat på topp, men ändå haft förmågan att avgöra matcher med så kallade ”skitmål”. Bollen har studsat vår väg fram genom försvaret och på något mystiskt sätt råkat falla rakt ner på ett ledigt blad och styrts i mål. Ni som inte tror mig kan kolla våra ”maalikoosten” på vår Youtube kanal. I år har vi däremot gått från ”stolpe in” till ”stolpe ut”. Jag tar mig själv som exempel; Jag har haft 6 stycken ramträffar på de tre senaste matcherna. Allt har gått, just ”stolpe ut” från att tidigare säsonger gått, just det… ”stolpe in”. Hade alla dessa gått in hade vi kanske vunnit de så jämna matcherna istället för att förlorat. Marginalerna är små, men enormt kostsamma. Vi vänder på saken och går istället till vår egen försvarszon. I alla matcher hittills så har vi täckt en enorm mängd skott, tvingat motståndarna att ta skott långt ifrån, exakt som vi vill. Men istället för att säkert få bort bollen så har den haft en tendens att studsa rakt ner i en motståndares blad efter en lyckad blockering och slutat upp i nättaket. Dessa små marginaler har istället för att vara med oss, nu kommit emot oss.

Visst, detta är kanske en naiv jämförelse, men just nu så känns det exakt så här. Samtidigt så inger detta faktum hopp. Vi har spelat bra, och fått stora delar av matcherna just dit vi har velat. Vi har inte tagit några stora förluster, utan matcherna har varit jämna och vi har verkligen haft chanser att vända varenda match till vår vinst. Detta visar att vi kan utmana vilket lag som helst i denna division 3 grupp.

Jag hoppas, och vet, att denna trend snart vänder. Så länge vi håller vårt eget spel i skick, vilket vi hittills gjort, ger det oss möjligheten att vinna och snart studsar bollen garanterat vår väg istället för motståndarnas. Då kommer vi också att vinna istället för att förlora dessa jämna matcher som ligger och väger. Visst, det känns naivt att skylla på marginaler, men så känns det just nu.


Slut gnällt. Det är kul att spela i division 3 och det känns verkligen som att vi nu är på vår egen nivå. Det är jämna och tuffa matcher, och vi utvecklas betydligt mera av detta än att spela matcher som vi dominerar totalt, vilket vi gjort i femman och fyran. Nu måste vi dock plocka fram det sista för att hänga med i tabellen. Säsongen är ännu ung och det är många matcher kvar. Ingen vits att trycka in någon ”panik-knapp”. Som en god vän sade i morse, ”det handlar om rutin. När ni samlat på er den så kommer ni också börja vinna de jämna matcherna”. 

Vi jobbar vidare och försöker svänga motgångarna till något positivt, hunger finns i varje fall så att det räcker!

Här hittar ni tabell och resultat.

Psst… Idag gör IKA II debut i Hallisarjan. En mycket bra sak för ÅAs och Novias innebandyverksamhet! Jag kommer att vara där och stödja dem, kom du också 🙂

#8 Tobias Björklund

 

 

 

IKA II, nu kör vi!

På söndag 11.10 smäller det riktigt ordentligt! Sådär så att fönsterrutorna spricker och hundarna gömmer sig under soffan. Då sker nämligen en historisk händelse, när den splitternya satsningen IKA II ställer upp för sin första match mot ett lag vid namn Luonne.

När man inom IKA märkt att intresset för att spela innebandy på lite större allvar men liksom ändå med glimten i ögat (ja, ni förstår säkert vad jag menar) är ganska stort bland studenterna i Åbos svenska högskolor beslöts det att ett andralag skulle grundas. Nu har ett tjugotal tappra krigare skrapats ihop och svetsats samman under Coach Heikkinens vakande öga . Laget, som består av såväl ÅA- som Noviastuderande, har nu tränat stenhårt i en månads tid för att förbereda sig för den stundande säsongsöppningen. Eftersom ”kabinettet” så beslutat hoppar IKA II direkt in i Division 2, men siktet är naturligtvis inställt på att vinna ligan inom en snar framtid… ja, detta i Åbos Hallisarja förstås, ifall någon nu trodde något annat. Skämt åsido, det ska bli spännande att se hur långt detta lagbygge bär.

Stämningen i laget är på topp och självförtroendet är det minsann inget fel på. Under den sista förberedande träningen kunde man se koncentrerade miner och höra bland annat vadslagningar kring så kallade hat tricks under första turneringen. När Coach Heikkinen ombads fälla en kommentar angående öppningsturneringen sade han att laget inte kommer att underskatta någon men att man kommer vara beredda på den utmaning som Hallisarjan bär med sig.

Räkna alltså med ett lag som är taggat till tusen (… miljoners miljarder och så vidare). Så kom gärna till Leaf Areena i Åbo och heja fram IKA II till sina första segrar söndagen 11.10 kl 17 (mot Luonne) och kl 19 (mot FBC Tractors).

IKA II, #91 Christoffer Kaski Assistant General Manager

Träningsläger på Sjömansro

I helgen tog IKA-gänget sitt pick och pack och reste till västnyland för ett träningsläger. Detta var andra året i rad man reser iväg inför säsongsstarten för att bygga upp lagkänslan, träna och spela match.

På fredagen spelade man en träningsmatch mot FBC Raseborg Knights andra lag, som till vardags spelar div4 i södra Finlands zon. Matchen var ingen höjdare resultatmässigt, men man testade också flera olika spelsystem. Slutresultatet efter ordinarie speltid 3-2 åt IKA. Den 10 min långa extra perioden slutade dock i en 0-2 förlust vilket gav en bitter eftersmak… Matchen sågs av en ca 100 personer stor publik i den nya Påminne hallen i Pojo. Knights hade sett till att marknadsföra matchen på ett trevligt sätt, vilket sig förstås bör då flera stycken av IKAs spelare har Knights (gamla FBC Elit) som fostrarförening. Detta spektakel kan ni läsa mera om på Knights hemsida.

Många gamla Knights i IKA.
Många gamla Knights i IKA.

Efter matchen begav man sig till Sjömansro, en lägergård i Lappvik. Där väntade bastu, mat, samvaro och sist men inte minst, en natts sömn.

På lördag morgonen ordnades en traditionell ”inför-säsongen palaver”. Bland annat presenterades Sebastian Lindberg som IKAs kapten och att Thomas Rikberg sköter Sebastians uppgifter vid frånvaro. Lagets mål, att kämpa i toppen av div3 offentliggjordes också.

Matsal_konferens_31K8998
Sjömansros utrymmen passade bra för ett träningsläger

Kl 12 drog träningen i Ekenäs bollhall igång, där revanschlusten efter matchen verkligen inte lyste med sin frånvaro. Lätt en av IKA-historiens mest intensiva träningar!

Efter detta for vissa hem, medan andra blev kvar och se EIF – TPS i fotbollsettan som slutade i en fin vinst för hemmalaget (vilket förstås gladde alla i laget med västnyland som hemort, speciellt de från Ekenäs). Hoppeligen tar IKA med samma kämpaglöd som EIF visade till säsongsöppningen nästa helg!

En del av truppen blev kvar på Sjömansro ännu en andra natt. Rykten går om att Gösta vann golfrundan på söndag, medan andra säger att den aldrig spelats… 😉

Detta var också helgen då kortspelet Skipbo slog igenom, succé!

20150919_095304
Skipbo blev ett populärt inslag under helgen

Vi tackar alla som gjort träninslägret möjligt. Speciellt stort tack till Knights och Sjömansro!

 

 

Allvaret börjar!

Hösten börjar vara här och det betyder att arbetet inom IKA Innebandy är igång igen. Redan inkommande tisdag spelas den första träningsmatchen.

Förra veckan drog ”lajiträningarna” igång. Touchen såg förvånansvärt bra ut med tanke på att det är nästan 3 månader sen vi senast tränade tillsammans.

Försäsongen kommer att se ut ungefär såhär, träningar 2-3 ggr i veckan, 3 st träningsmatcher och ett träningsläger. Den 26.9 kör säsongen igång i Mynämäki, då två rutinerade div3 lag står för motståndet.

Sakta men säkert kommer träningarna att fokusera mer och mer på taktik. Finns en hel del som måste förbättras på den sidan nu när nivån på motståndet blir bättre. Hittills har vi klarat oss bra med de grundläggande sakerna, i år kommer vi att få lägga till en del detaljer på varje spelposition. En klar idé finns, nu är det bara att hoppas på att det går att få snabbt in i spelet. Detta får vi som sagt redan se på tisdag. Även om det bara blir en snabb taktisk genomgång före det.

På tal om träningsmatchen. Raadinkadun Rangers står för motståndet. Detta Rangers kommer alltid att ha ett speciellt omnämnande i IKAs historieböcker, då de stod som motståndare i vår första träningsmatch någonsin. Dessutom möttes man också 2 ggr i div 5 säsongen 2013-14. Statistiken är på IKAs sida då man vunnit 2 och spelat en jämnt. Rangers spelar idag i div4, dit de steg förra säsongen. Rykten säger att de tränat flitigt under sommaren, en jämn match är alltså att vänta sig.

Då lagen möttes första gången stod IKA som segrare.
Då lagen möttes för första gången stod IKA som segrare. Mycket har dock ändrats sen detta.

Ett litet tips för att avsluta inlägget och blicka fram mot seriespelet; Tre Ankkare och SBS Wirmo 2 kommer att vara våra huvudkonkurrenter denna säsong! Alla tre fräscha nykomlingar i div 3! Kommer jag att ha rätt?

I hopp om en trevlig och framgångsrik säsong!

#8 Tobias

Gruppindelningen 2015-16

M 3 5 SBS Lieto SBS Lieto III, Lieto

M 3 5 SBS Wirmo SBS Wirmo 2, Mynämäki

M 3 5 IBK Meda IBK Meda, Salo

M 3 5 SB Somero SB Somero, Somero

M 3 5 TRE Ankkare TRE Ankkare, Turku

M 3 5 AFC Campus 2 AFC Campus 2, Turku

M 3 5 FBT Blue Flames FBT Blue Flames, Turku

M 3 5 Turun veto ja vihellys TVV, Turku

M 3 5 Salibanseura TVA TVA, Turku

M 3 5 IKA IKA, Turku

M 3 5 SC Toivo SC Toivo, Turku

 

IKA inleder säsongen den 26.9 mot TVA och SC Toivo.