IKA Innebandy i OSM 2016

Studerande FM
– #13 Sebastian Lindberg

Ett brons och en fjärde plats blev veckoslutets saldo då IKA Innebandy traditionellt begav sig iväg till Vierumäki för FM-tävlingarna i innebandy för studerande. Ja, eller traditionellt är väl en definitionsfråga, men eftersom det var andra året i rad och vi inte har några planer på att sluta delta kan man väl kalla det en tradition? Och varför skulle vi inte vilja delta igen, om man ser på utvecklingskurvan för de två åren vi deltagit ser prognoserna för de kommande åren minst sagt lysande ut!

Ifjol deltog vi med ett lag och åkte ut i kvartsfinalen. I år deltog vi för det första med två lag, ett dam och ett herr, varav båda tog sig till semifinal. Semifinal visade sig dock vara så långt som IKA kunde komma i år, båda lagen förlorade med uddamålet. I bronsmatchen kämpade herrarna till sig ett brons genom en 3-1 seger över regerande mästarna FBC-KY. Damerna slutade däremot på en fjärde plats efter en knapp 1-0 förlust mot JANO. Det var IKA:s prestationer i väldig korthet, i följande stycken kommer istället en lite mer djupgående recension om båda lagens turnering.

Damlagets turneringLagbild damer
Före jag går in på hur matcherna gick kanske jag ska svara på en fråga som någon kan ha: har IKA Innebandy ett damlag? Nej, det har vi inte egentligen – i alla fall inte än. Damlaget var mera ett ihopsamlat lag bestående av studerande från ÅA och Novia, med ändamål just att delta i den här turneringen. Till vardags spelar fler av dem i andra föreningar medan vissa inte spelat innebandy överhuvudtaget under säsongen. Men vem vet vad IKA har i framtiden?

Lördagen
JANO – IKA 2-3
IKA – Tamppi 1-3
Mannan Mainiot – IKA 5-1
IKA – SBV 1-1
IKA:s damer hade tyvärr lidit av bortfall i spelartruppen redan innan turneringen ens börjat. I första matchen ställde man upp men nio utespelare och en målvakt, en relativt klen trupp redan från början alltså. Under dagens lopp föll dessutom spelare bort både på grund av skador och egna kvalmatcher, och de sista minuterna mot SBV spelade man till och med utan bytesspelare. Lyckligtvis var inte skadorna desto allvarligare, utan samtliga kunde ändå göra åtminstone något byte även på söndagen. Genom de 3 poäng IKA samlat ihop i gruppspelet slutade man på tredje plats och kom således direkt till semifinal.

Söndagen
Semifinal: Tamppi – IKA 1-0
Bronsmatch: JANO – IKA 1-0

Söndagen blev en mållös historia för IKA:s damer, trots många fina anfall och både stolpskott och ribbskott. Det var små marginaler som först avgjorde semifinalen åt Tamppi och sedan lika små marginaler som avgjorde bronsmatchen åt JANO. Ett snöpligt slut på en annars rolig historia för damernas debut i IKA-dressen. Jag hörde genast efter turneringen rykten om att målsättningen för nästa års turnering är guld, så årets fjärde plats kanske ger extra motivation till den bragden nästa år!

Herrlagets turneringLagbild
Herrlaget bestod främst av bekanta ansikten, spelare som spelat i IKA Innebandy under hela säsongen. De ivrigaste fansen som tagit sig ända till Vierumäki för att se på turneringen (okej, jag medger, det var inte särskilt många) kunde ändå se också Jens Rosendal göra comeback i IKA på söndagen. Han övergav IKA i januari efter flytt till annan ort, men tydligen har han gjort väl ifrån sig i sin nya klubb eftersom han på lördagen hade kvalmatcher till division 3 med sitt nya lag. Även Atle Blomfelt var en ny bekantskap i IKA-kretsarna. Efter att i år ha spelat i division 4 med dessutom ”helt ok” poäng, 25+20, är Atle en spelare IKA hoppas kunna förhandla fram ett kontrakt med under sommarpausen. Och nu efter ett helt veckoslut med oss, hur skulle han kunna säga nej?

Lördagen
IKA – TUT 1-8
SBV – IKA 5-1
IKA – Pörssi 4-0

Herrarnas turnering började katastrofalt med en av IKA:s största förlust genom tiderna. Vad som gick fel i den matchen låter jag vara osagt, för jag vet faktiskt inte. Ibland under matchens gång kunde det till och med kännas som om vi spelade bra, men förlorar man med 1-8 har ändå något gått riktigt fel. Matchen mot SBV var vi lite mer vakna och matchen började bra. I slutet på första perioden hade vi ändå några riktigt dystra minuter och fick gå till halvtidsvila (matcherna var alltså 2×15) med 3-0 i baken. Efter att i andra perioden fått igång ett bra flyt och kunnat reducera till 3-1 var matchen definitivt över då SBV satte in 4-1 i tom bur med några minuter kvar. I matchen mot Pörssi hade vi äntligen vaknat till ordentligt och det var aldrig någon fråga om vilket lag som skulle kamma hem segern i den matchen. Med den vinsten säkrade vi ändå en tredje plats i gruppen och en direkt kvartsfinal plats mot de som slutat tvåa i andra gruppen.

Söndagen
Kvartsfinal: Vaasa – IKA 1-2
Semifinal: SBV – IKA 1-0
Bronsmatch: FBC-KY – IKA 1-4

Det var på söndagen allvaret började. Första matchen var mot Vaasa som faktiskt inte förlorat en endaste match så här långt in i turneringen. Efter att även vår match slutade 1-1 var det Rasmus i målet och nyförvärvet Atle som stod i rampljuset under straffläggningen. I den femte omgången satt Atle in sin andra straff och Rasmus säkrade semifinalplatsen med en behärskad räddning. Semifinalen var en målsnål historia, där SBV tog sig till finalen med ett riktigt turmål. Tur dels att få platsen, dels att inte domaren dömde bort målet. Tolka mig inte fel, SBV var ett bra lag och förtjänade säkert finalplatsen lika mycket som jag tycker att vi gjorde det, men det irriterar lite extra att förlora med ett mål, och ännu lite extra att det var ett sådant turmål.

Hämndlystna gick vi till bronsmatchen, fastbeslutna att IKA Innebandy inte skulle åka iväg från Vierumäki utan en medalj, då damerna dessutom strax innan nätt och jämnt förlorat sin bronsmatch. Inställningen märktes direkt från början och det tog inte länge före vi gick upp i ledning. Spelet rullade på fint och vi kunde till slut ta en övertygande 4-1 seger över de regerande mästarna FBC-KY.

 

Summa summarum
Tack till arrangörerna för ett fint organiserat evenemang där allting löpte på som smort. Boendet var fint, hallen var fin och till och med hela Vierumäki var riktigt fint, i alla fall för en sporttokig individ som jag själv. Jag skulle inte kunna komma på ett bättre evenemang som avslutning på säsongen. En säsong som inte varit den lättaste för IKA Innebandy, men där vårsäsongen ändå gav en bra eftersmak, särskilt nu med en bronsmedalj runt halsen.

Jag vill också passa på och tacka mitt lag för min första hela, och samtidigt sista, säsong som kapten för IKA Innebandy. Nästa år bär det av mot nya utmaningar för min del. I höst kommer jag få förklara vad i hela fridens namn det här ”floorball” är för amerikaner. Samma amerikaner som inte ens förstår att riktig fotboll spelas med fötterna, hur ska det då gå att förklara innebandy? Nåväl, eftersom IKA Innebandy ska vinna division 3 nästa år är det väl inte mer än rätt att jag också får anstränga mig lite.

Här under ser ni en video jag klippt ihop från turneringen. Tyvärr kunde jag inte få med allt från turneringen, delvis på grund av att jag är otroligt glömsk, delvis för att batterierna i min kamera inte är särskilt långlivade och delvis för att dagens teknik inte alltid vill som man själv vill. Men videoklippet visar ändå i sin korthet hur lyckat vårt veckoslut var.

Tack och hej, se till att heja också för min del nästa höst!
– #13 Sebastian Lindberg

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *