Den 22 juni: En ”kall” kompost

Kompostens storhetstid är över, åtminstone som värmekälla. Temperaturen har dalat och ligger nu nere på 29,5 grader. Komposten svalnade snabbare än väntat och jag misstänker att orsaken är det att kväve/kolbalansen inte var optimal utan jag hade i för mycket kväve eller så var helt enkelt syrehalten så hög så att komposten brann fort.

Hur som haver så är det positivt att se, nu då komposten svalnat, att också temperaturskillnaden mellan växthus och utomhus närmat varandra. Det betyder ju att komposten verkligen hade positiv effekt på värmen!

heat_22.6

Växthus och utomhustemperaturerna närmar sig varandra på nätterna nu då komposten svalnat.

Utöver detta har mänskor kommenterat frodigheten och grovleken på tomatstammarna i växthuset så jag tror, utöver värmen, att växterna också fått njuta av en förhöjd CO2 halt samt luftfuktighet.

Växterna frodas

Växterna frodas

Det är givetvis också intressant att se huruvida växterna klarar av att flytta in hos den. Planterade en zucchini för några dagar sedan och sen ser inte ut att ha tagit skada. Om den börjar växa glatt är det ju bara att fylla komposten med växter. Det skulle ju heller inte vara helt fel att kunna prodcuera  en färdig odlingsbädd på så kort tid. 🙂

Zucchini

Zucchinin har flyttat in.

Avslutningsvis måste jag säga att jag definitivt är övertygad om att växterna fick en liten kickstart i livet tack vare komposten och att man genom optimering kan få högre temperaturer under längre tid, detta kräver dock övning.

Komposten är nu sval och detta experiment har kommit till sin ända. Jag tar en liten paus i bloggandet och så skall vi mot hösten se vad jag hittar på. Funderar lite på att testa fixa varmt bruksvatten till huset på hösten. En annan tanke har varit att bygga ett uppdrivningsväxthus som skulle vara ett litet ett, men med stor kompost (50% av golvytan). Vi får se vad som komma skall.

To be continued…

BONUS: I det sista videoklippet av tre berättar Kim Fredenberg om bakgrunden till testet med kompostvärme, och så funderar han på ännu större experiment!

Den 11 juni: Svängd kompost och ”järnnätter”

Järnnätterna är väl det vi skall vänta på innan vi lägger ut värmekänsliga växter i trädgården, eller egentligen växthuset för den delen. Järnnätterna är ju ingen definitiv sanning och inte blev det nån frost heller i början av juni men intressant nog så sjönk temperaturen ner mot 5 grader just är runt dessa järnnattsdatum.

Svängde komposten senaste helg då jag tänkte att den dalande temperaturen berodde på minskad syrenivå. Men kollar man kurvan nu med en veckas information i bakfickan så är det klart att svängningen inte var till stor nytta. Temperatursänkningen uppsköts antagligen bara med nån dag då vi är ner mot 50 grader igen.

compost_w

Temperaturen steg lite grann för att sedan fortsätta sjunka i samma mönster. Förväntningen var ju att denna kaninbajs-/halmkompost skall brinna i ca 8-10 veckor. Den har nu brunnit i 4 veckor och det skall bli spännande att se när vi är nere i en sån temperatur att jag kan plantera in Herr Gurka & Co på den avsvalnade komposten.

Komposten svängs...

Komposten svängs…

...och har sedermera satt sig.

…och har sedermera satt sig.

Växterna har trivts mycket väl och det är strax dags att knipsa toppen av största av tomaterna, sedan är det bara att vänta på att dessa börjar mogna. 🙂

Tomaterna växer.

Tomaterna växer…

...och sväller.

…och sväller.

 

Den 31 maj: Växterna frodas och komposten sätter sig

Temperatur i komposten

Komposten dalar långsamt mot min undre gräns på 55 grader (kolla temperaturkurvor här). Jag misstänker att det är tillgången till syre som minskar allt eftersom komposten sätter sig. Tror det är fiffigt att svänga om allting så jag får komposten att brinna genomgående. Så skall det bli senast inkommande veckoslut.
20160530_122911

Växterna trivs

Tomater & Co trivs dock mycket bra i växthuset, aningen för hett blir det dock på dagarna med denna värmebölja men det får dom helt enkelt stå ut med. Har en känsla av att de aningen varmare, fuktigare och koldioxidhaltigare nätterna gör att, fram för allt, tomaterna växer så det knakar.

20160530_10172520160530_122924

Den 24 maj: Jämvikt

Komposten har varit igång i nästan två veckor nu och ser ut att ha stabiliserat sig. Temperaturen i komposten håller sig på en rätt hög nivå, dock under 70 grader och temperaturförhöjningen ligger kring 2-3 grader nattetid. Nedan en kurva från föregående natt som visar på gapet mellan ute och innetemperaturer.

heat_d (1)

Jag tror inte att jag kommer att se högre temperaturer än detta med den uppställning jag för tillfälle har. Har konstaterat att ett lite mindre växthus med träram som tätats ordentligt kunde ge de 5 grader jag hade hoppats på i temperaturförhöjning.

Men bra så, 2-3 grader är mer än inget och utöver detta är det ju mycket fuktigt i växthuset varje natt/morgon och inbillar mig också att fuktig luft har en större värmemängd än torr sådan.

fukt

 

Den 19 maj: Observationer och förbättringar

Har nu uppnått en nattlig temperaturhöjning på 1-3 grader. Har hoppats på att komma upp i lite högre temperaturer nattetid så jag har nu tagit till några åtgärder för att försöka förbättra effekten i komposten.

Tätning av växthuset

Första saken jag insåg var att växthuset är allt för glest, det drog i varje skarv mellan kanalplast och aluminiumramen. Även om jag inte gillar moderna byggmaterial särdeles mycket så finns det vissa situationer där dom finner sin plats och med filosofin om att ”Lite ont för mycket gott” gick jag in för att täta alla skarvar med silikon.

20160518_121628

Som påföljd såg jag genast en liten förbättring i växthustemperatur vs. utetemperatur och en rätt riklig förhöjning i luftfuktigheten.

Större kompost

20160517_171736

Komposten jag inledningsvis konstruerade var av storleken 2,35 x 0,45 x 1 meter, dvs ca 1m3 och fick känslan av att då komposten är så låg så har den en rätt liten ”kärna” och stora delar av kompostens yta kyls utifrån. Tänkte att om jag förstorar komposten får jag en förhållandevis större kärna som går het än den som är nu.

Byggde, som snabbbygge, en låda på lådan och samlade ihop mera bajs, halm hö och sågspån. Fyllde på komposten så den nu är ungefär dubbelt större, dvs 2,35 x 0,85 x 1 meter dvs ca 2m3. Flyttade också om värmegivaren i komposten så den skulle ligga närmare kärnan, därav ”krashen” i temperaturkurvan. Temperaturen steg dock mycket for eftersom komposten under var så varm.

20160517_181612

Installation av fläkt

Värmen har ju en tendens att stiga rakt uppåt, stanna under taket och där kylas av. Tänkte att jag får bättre effekt ut komposten om jag cirkulerar luften i växthuset, så att jag får det varma ner från taket mot golvet. Installerade en liten 12V fläkt som snurrar på och på basen av givaren som låg ovanom komposten cirkulerade luften bättre eftersom denna temperatur sjönk mot densamma som temperaturen i växthuset.

20160516_163951

Flytt av temperaturgivare

Det blev rätt ointressant att följa med temperaturen ovanom komposten iom detta så jag flyttade denna givare och satte den i jorden i odlingslådan. Jordtemperaturen är ju också intressant att följa med med tanke på de olika växternas behov.

20160517_202950

Plantering av växter

Har varit vågad och planterat in tomat, chili & majs i växthuset. Läste nyss att tomaterna inte gillar temperaturer under 5-6 grader och växthuset har ju just hållit temperaturer över detta (> 7grader).

Nu blir det spännande att se hur temperaturen kommer att börja bete sig de kommande nätterna bara den förstorade komposten kommer igång ordentligt.

20160518_121618

Den 16 maj: Temperaturuppföljning

Överraskad över hur snabbt komposten ökade i temperatur så installerade jag i helgen några givare i växthuset, för att följa med temperaturen både i komposten, växthuset och utanför.

Här hittar ni kurvorna!

(Obs! Den automatiska temperaturuppföljningen har också en egen knapp högst upp i bloggens meny – ”Följ hur temperaturen förändras”)

Jag märker genast nyttan av temperaturuppföljningen. För det första kan jag märka att komposten börjar nå sin topptemperatur och håller på att plana ut. Den skall ju gärna inte gå över 65 grader ifall myllan skall hålla fin kvalité, så det ser fint ut.

Det andra man kan se är att det är lite högre temperatur i växthuset 1-2 grader men också att innetemperaturen strikt följer utetemperaturen. Jag har på känn att växthuset är för glest och att värmen därför rymmer och inte lagras, till näst alltså tätningsprojekt.

Temperaturgivaren för komposten är placerad mitt i, då jag känner med handen märker jag att värmen inte spridit sig ut i kanterna på komposten. Lade därför in linullsbitar i andningsrören nu i början för att bromsa nedkylning.

Linull i luftningsröret

Linull i luftningsröret

Den 14 maj: Temperaturen stiger

Det börjar närma sig 3 dygn sedan jag byggde komposten. Efter konstruktionen var temperaturen inledningsvis 20 grader och började i princip genast att klättra. Trenden har varit den att temperaturen stigit med ca 10 grader / dygn och nu på morgonen visade termometern en temperatur på 45 grader. Kan konstatera att temperaturhöjningen hittills överskridit förväntningarna! Nu gäller det att få igång odlingsbänkarna.

Temperaturen i komposten och växthuset den 14.5 kl 8:00

Temperaturen i komposten och växthuset den 14.5 kl 8:00

Del 1: Nu börjar testet med kompostvärme!


Kim Fredenberg i Pargas ska testa att värma växthuset med kompost.

Ingredienserna är bajs från familjens kaniner samt halm, spån och vatten.

I det här klippet berättar han om bakgrunden och hur lådan är konstruerad.

Här i bloggen kommer vi att följa hur det går!

Redaktör Jean Lindén, Åbo Underrättelser