Den 19 maj: Observationer och förbättringar

Har nu uppnått en nattlig temperaturhöjning på 1-3 grader. Har hoppats på att komma upp i lite högre temperaturer nattetid så jag har nu tagit till några åtgärder för att försöka förbättra effekten i komposten.

Tätning av växthuset

Första saken jag insåg var att växthuset är allt för glest, det drog i varje skarv mellan kanalplast och aluminiumramen. Även om jag inte gillar moderna byggmaterial särdeles mycket så finns det vissa situationer där dom finner sin plats och med filosofin om att ”Lite ont för mycket gott” gick jag in för att täta alla skarvar med silikon.

20160518_121628

Som påföljd såg jag genast en liten förbättring i växthustemperatur vs. utetemperatur och en rätt riklig förhöjning i luftfuktigheten.

Större kompost

20160517_171736

Komposten jag inledningsvis konstruerade var av storleken 2,35 x 0,45 x 1 meter, dvs ca 1m3 och fick känslan av att då komposten är så låg så har den en rätt liten ”kärna” och stora delar av kompostens yta kyls utifrån. Tänkte att om jag förstorar komposten får jag en förhållandevis större kärna som går het än den som är nu.

Byggde, som snabbbygge, en låda på lådan och samlade ihop mera bajs, halm hö och sågspån. Fyllde på komposten så den nu är ungefär dubbelt större, dvs 2,35 x 0,85 x 1 meter dvs ca 2m3. Flyttade också om värmegivaren i komposten så den skulle ligga närmare kärnan, därav ”krashen” i temperaturkurvan. Temperaturen steg dock mycket for eftersom komposten under var så varm.

20160517_181612

Installation av fläkt

Värmen har ju en tendens att stiga rakt uppåt, stanna under taket och där kylas av. Tänkte att jag får bättre effekt ut komposten om jag cirkulerar luften i växthuset, så att jag får det varma ner från taket mot golvet. Installerade en liten 12V fläkt som snurrar på och på basen av givaren som låg ovanom komposten cirkulerade luften bättre eftersom denna temperatur sjönk mot densamma som temperaturen i växthuset.

20160516_163951

Flytt av temperaturgivare

Det blev rätt ointressant att följa med temperaturen ovanom komposten iom detta så jag flyttade denna givare och satte den i jorden i odlingslådan. Jordtemperaturen är ju också intressant att följa med med tanke på de olika växternas behov.

20160517_202950

Plantering av växter

Har varit vågad och planterat in tomat, chili & majs i växthuset. Läste nyss att tomaterna inte gillar temperaturer under 5-6 grader och växthuset har ju just hållit temperaturer över detta (> 7grader).

Nu blir det spännande att se hur temperaturen kommer att börja bete sig de kommande nätterna bara den förstorade komposten kommer igång ordentligt.

20160518_121618

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *