Den 22 juni: En ”kall” kompost

Kompostens storhetstid är över, åtminstone som värmekälla. Temperaturen har dalat och ligger nu nere på 29,5 grader. Komposten svalnade snabbare än väntat och jag misstänker att orsaken är det att kväve/kolbalansen inte var optimal utan jag hade i för mycket kväve eller så var helt enkelt syrehalten så hög så att komposten brann fort.

Hur som haver så är det positivt att se, nu då komposten svalnat, att också temperaturskillnaden mellan växthus och utomhus närmat varandra. Det betyder ju att komposten verkligen hade positiv effekt på värmen!

heat_22.6

Växthus och utomhustemperaturerna närmar sig varandra på nätterna nu då komposten svalnat.

Utöver detta har mänskor kommenterat frodigheten och grovleken på tomatstammarna i växthuset så jag tror, utöver värmen, att växterna också fått njuta av en förhöjd CO2 halt samt luftfuktighet.

Växterna frodas

Växterna frodas

Det är givetvis också intressant att se huruvida växterna klarar av att flytta in hos den. Planterade en zucchini för några dagar sedan och sen ser inte ut att ha tagit skada. Om den börjar växa glatt är det ju bara att fylla komposten med växter. Det skulle ju heller inte vara helt fel att kunna prodcuera  en färdig odlingsbädd på så kort tid. 🙂

Zucchini

Zucchinin har flyttat in.

Avslutningsvis måste jag säga att jag definitivt är övertygad om att växterna fick en liten kickstart i livet tack vare komposten och att man genom optimering kan få högre temperaturer under längre tid, detta kräver dock övning.

Komposten är nu sval och detta experiment har kommit till sin ända. Jag tar en liten paus i bloggandet och så skall vi mot hösten se vad jag hittar på. Funderar lite på att testa fixa varmt bruksvatten till huset på hösten. En annan tanke har varit att bygga ett uppdrivningsväxthus som skulle vara ett litet ett, men med stor kompost (50% av golvytan). Vi får se vad som komma skall.

To be continued…

BONUS: I det sista videoklippet av tre berättar Kim Fredenberg om bakgrunden till testet med kompostvärme, och så funderar han på ännu större experiment!

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *