5 frågor till Makasiini Contemporarys grundare Frej Forsblom

mc1210

Den 18 november öpnade ett helt nytt galleri i Åbo. Makasiini Contemporary i Landhövdingens magasin, ett stenkast från Åbo domkyrka huserar i en fantastiskt byggnad. Byggnaden från 1832 har fungerat som häst- och vagnstall utgörs av nästan 200 kvadratmeter öppen yta med högt till tak.

Galleristen Frej Forsblom, med rötter i Åbo, har tidigare arbetat i hans pappas galleri galleri Forsblom i Helsingfors och före det i gallerier som hans familj drev i Åbo. Med sig tillbaka hämtar Frej djupgående erfarenheter från den internationella konstscenen, vilket har blivit hans specialområde.

I den allra första utställningen, som har öppet till söndag, visas en blandning av inhemska och internationella namn som Keltie FerrisRashid Johnson och Åbokonstnärerna IC-98Heikki MarilaKlaus Kopu och Tiina Elina Nurminen.

Varför ville ni öppna ett galleri just i Åbo och just här och vad är filosofin bakom Maksiini Contemporary?

Åbo är min gamla hemstad och jag har under mina Helsingfors-år hållit tät kontakt till staden. Landshövdingens magasin är en väldigt naturlig plats för ett galleri. Det var förstås överraskande att byggnaden var ledig och vi kom snabbt överens med Turun Yliopistosäätiö om samarbetet.

Efter tio år som gallerist på den internationella konstmarknaden har jag lärt mig att det inte är så viktigt med någon stor filosofi. Jag strävar helt enkelt efter att visa så högklassig konst som möjligt både från Finland och internationellt.

Är det så smart att starta ett galleri under en ekonomiskt recession?

Ett fungerande företag måste kunna stå sig också under ekonomiskt utmanande tider.

93eb3cafe9b51030b9bfc28404ed102cj

HEIKKI MARILA: LAST SUPPER I, 2016

Hurudan konst kommer vi att få se i galleriet och finns det någon röd tråd för den nuvarande utställningen?

Jag kommer att satsa på aktören i medelåldern, men vill också nu som då ge yngre konstnären en chans att synas.

Det finns ingen röd tråd i den här första utställningen. Mitt mål var snarare att visa vad det kommande konstprogrammet har att erbjuda, det vill säga hurudan konst vi kommer att visa här. Därför har den här utställningen så många olika konstnärer och stilar.

Vad är det intressantaste i konsten just nu?

Konstens mångsidighet, till exempel på hur många olika sätt man kan göra en målning i dag.

2b38d43621c5f87ced0b6590dab60235j

RASHID JOHNSON: THE CROWD, 2015

Är Åbo en intressant konst-stad enligt dig och vilken är den vackraste plasten i Åbo?

Det har alltid funnits ett bra museiutbud i Åbo. Gallerier finns det färre av, men jag tror att gallerierna och museerna stöder varandra och att vi kan erbjuda intressanta utställningar.

Den vackraste platsen är nog Puolalaparken.

Nästa utställning med verk av Viljami Heinonen öppnar den 14.1, i studion visas verk av Jenni Vakkilainen. Efter det visas verk av Marus Konttinen, Fabian Marcaccio från New york och Tommi Toija–känd för sin enorma utomhusskulptur ”Pissaava poika”. 

8361abea86d57e9c8a09ee3cedb2d7ddj

VILJAMI HEINONEN: SANDBLASTED, 2016

Bilderna är från Makasiini Contemporarys webbsida: http://makasiinicontemporary.com/

Där kan ni också läsa mer om galleriet!

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *