Tid för den gula knölen

Pikkalaka. För lite gräslök. Alldeles för lite.
Pikkalaka. För lite gräslök. Alldeles för lite.

Juni och juli är nypotatisens tid. Den enklaste och lyxigaste mat som finns. Släng några knölar i kastrullen, vänta ett par minuter, och sedan har du en helt perfekt sommarmåltid. Servera med sill, knackorv eller något annat som tar ingen eller två minuter att fixa till.

Men vad gör man om man vill spetsa nypotatisen lite? Förhöja smaken och smälla till med lite salt och lök? Då går man till mammas kokkonst och gör en pikkalaka. Pikkalaka (eller vad du vill kalla det – jag kallar det för pikkalaka för att jag har rätt) går ut på att doppa (pikka) potatisen i en saltlag (laka) och äta den. Enkelt och bäst.

Pikkalaka
x antal nypotatisar (och eventuellt något att äta till)
Kokvattnet av potatisen
Smör
Salt
Gräslök

1. Koka potatisen.
2. Sätt en klick smör i botten av en (helst vacker) kaffekopp. Häll på kokvattnet och salta efter behag. En kopp per person. Man delar inte pikkalaka.
3. Klipp ner rikligt med gräslök i kopparna. RIKLIGT.
4. Ta en eller en halv potatis på gaffeln och pikka.
5 .Ät. Se till att du njuter. Det är ett måste.

Det finns personer som använder vårlök och dill och liknande styggelser i pikkalakan, men då är det ingen pikkalaka mera. Testa om ni vill bli besvikna. Det finns också personer som lägger med grädde i det hela och kallar det för gräddblöiton. Eller fiskspad och kallar det för lakaveeton. Men det är bara pikkalaka som är rätt. Kom ihåg det.

Dela med dig av det här!

4 reaktioner på ”Tid för den gula knölen

  1. Själv skippar jag potatisvattnet eller häller bara en liiten skvätt av det, för jag tycker man behöver salta vansinnigt mycket för att det ska bli nån smak med potatisvattnet, tycker det genast tar bort all sälta från smöret också. Med bara smält normaltsaltat smör och gräslök och eventuellt pyttepyttelite potatisvatten behövs inget ytterligare salt.. ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *