Lite uppdateringar

Knappt har post-RÅALive-depressionen lagt sig och vardagen återvänt förrän bloggen uppdateras. RÅA har t.o.m hunnit ha en liten klubbkväll på Bar Kuka i tisdags (med Shitboot och Blues & Bourbon Appreciation Society) och sommaren är verkligen på väg nu. Våra band ligger heller inte på latsidan med sitt material. Craneium har en splitvinyl ute och Sofa Sunday släppte en EP i går. Fanclubens president sände en sån här recenscion till bloggen:

P.S: Michele Ferrari spelar solo på Hasses Pub ikväll, kl.21

https://soundcloud.com/sofasunday/sets/asleep-on-the-dancefloor
Sofa Sunday – Asleep On The Dancefloor
Den finländska västkustens pärla Åbo börjar så småningom vara förtjänt av status som rikets musikhuvudstad. Stadens musikaliska fauna är vid det här laget lika mångsidig och spännande som Mägy på Dynamos dansgolv. Inte blir det sämre när gossarna från indiepopgruppen Sofa Sunday breder ut sina överstora t-skjortor och seglar in med debut-EP:n Asleep On The Dancefloor, en guldklimp i digitalt format.

Förmårrat bra är vad det är. Än en gång lyckas bandet bjuda sina 286 facebooksupportrar och någon enstaka soundcloudsurfare på veritabelt örongodis med en gedigen hantverksprägel. Soundet är fylligare och stämmorna fler än förr men igenkänningsfaktorn förblir hög. Sofa Sunday förmedlar äkta glädje och sköna vibbisar, och som lyssnare vill man bara ge datorns högtalare en riktigt lång och varm kram.

Fröet till Sofa Sundays nya storsatsning såddes redan på hösten när gruppen knöt till sig musikvärldens mest eftertraktade free agent, den förtjusande Alex ”jag har mössa på till och med när jag sover” Lundberg. Med Lundberg i ledet blir det liv i luckan och honung i hörlurarna. Varje pussel har som bekant fyra hörn. Nykomlingen Asleep On The Dancefloor är en noga genomtänkt (för övrigt ett ordpar som sällan förknippas med dessa gossar) musikalisk pentagon. Med lite kännedom om bandmedlemmarnas rutiner i nattlivet kan man anta att albumtiteln främst syftar på trumslagaren Rasmus ”Mato” Kuhlberg. Hur som helst är det som att hoppa från skattkista till skattkista när man lyssnar på skapelsen.

Öppningsspåret Jon Robinson är en ödmjuk vädjan till en snubbe med samma namn. Vem han sedan kan tänkas vara är ett mysterium men gitarrerna plingar behagligt och Rasmus ”Boi” Pietilä sjunger med skön melankolisk stämma. Som en bro över mörka vatten leder hans röst den vilsne indiepopälskaren tryggt hem. Om näktergalar drack whiskey kunde de i bästa fall låta som Sofa Sundays ledande sångare. På tal om röster och målbrott kan vi även konstatera att Sofa Sunday nu definitivt har kommit in i puberteten. Bevis för detta kan man hitta både på Mikael Lundqvists haka och i låt nummer två, MonMon, där en svordom slinker in mot slutet. Bland de övriga tre låtarna på EP:n sticker den personliga favoriten Museo Larco ut med sin harmoniska ljudvärld.

Tankarna svävar till svunna tider; varma sensommarkvällar och den där första pussen i dagis. Asleep On The Dancefloor andas gott humör och vardagsromantik. Bakom trumslagen och gitarrsmekningarna anar man otaliga timmar av mysig samvaro. Vardagsrummets soffa och bensinbryggan i Nagu hörs i musiken. För att få ut maximal njutning rekommenderar undertecknad att man lägger sig bekvämt i solskenet, tar en vattenmelon på huvudet och sluter ögonen. Nirvana finns på soundcloud.

Fanklubbens stolta ordförande,
Mikael Piippo”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *