Livemusikens död?

I måndagens Turun Sanomat fanns en artikel om huruvida levande musik är på väg att försvinna. Arrangörerna i Live Nation (en av Europas största), Tavastia i Helsingfors och Turun Klubi gav sina synpunkter på saken.

Alla de här var överens om att färre och färre människor dyker upp på konserterna, plus att de sällan bestämmer sig för att köpa biljett långt på förhand. Det här leder i sin tur till att konsertarrangemang har blivit en stor risk för alla inblandade – band, arrangörer och keikkaställen. Som orsak nämner en tammerforsarrangör att ungdomskulturen förändrats de senaste tio åren, och att sociala medier konkurrerat ut konserten som en naturlig mötesplats.

Det här är sorglig läsning för mig och andra musiker, för även om det är svårt att sia om framtiden så känner jag igen mig i argumenten. För mig är det ett stort intresse att gå på konserter, men överlag så finns det alltid en spänning just efter att dörrarna öppnats – kommer det att komma tillräckligt med folk? Ifall enbart tio personer kommer lider inte enbart stämningen utan även ekonomin. I mindre sammanhang är arrangörerna och banden samma personer, och då får man själva stå för bensinen och andra kostnader.

Såklart så drar inte varenda orkester i världen betalande besökare, men det blir pinsamt när artister som anses lite mer kända inte attraherar besökare. Även om man räknar med laman och ifall det händer andra saker samma dag så borde det rimligtvis finnas tillräckligt många Åbobor som är intresserade av konserten. Så en god förklaring är nog att konsertkulturen förändrats och inte lockar längre.

Kimmo Nurminen (Turun Klubi) nämner i samma artikel att det å andra sidan finns för mycket konserter – att banden i Åbo spelar för ofta. Det kunde vara en annan orsak, men vad är då en lämplig mängd konserter? En per år, eller mera?

Jag hoppas att den här kulturformen kommer att leva vidare. I kristider brukar människan vara som mest kreativ, så förhoppningsvis får vi något motsvarande till sen ravekultur och grunge som 90-talets lama ledde till. Fram tills dess uppmanar jag alla musiker att tänka utanför lådan och alla musikintresserade att gå på minst en konsert i månaden. Hoppas att jag inte är den sista generationen som tycker om hög volym och liveband. Om man är intresserad kan man lätt bli delaktig och lära sig hur det funkar, för Åbo har många eldsjälar som behöver bytas av. RÅA, TELMU, TVO, gänget på Rekisteri, Marttin Kultuuriolohuone….eller varför inte ordna en akustisk konsert i ditt vardagsrum?

Kör hårt!

/Martin Ahlö

(Musiker i Craneium, Älgkvot och Spöad. DJ och arrangör i Åbo Church of Doom)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *