Etapp 2 börjar

Då var det alltså dags för etapp 2 med nytt folk på båten och nytt folk vid bloggen. Besättningsbytet skedde planenligt på måndag i ett mulet, duggregnigt Bohus, där besättningarna möttes på tågstationen innan den första etappens besättning – minus Elias som stannar ombord hela seglatsen – steg på tåget hemåt och den nya besättningen under Elias ledning tog sig med buss till Verdandi där hon låg invid Bohus fästning. Strax därefter var packningarna stuvade och båt samt besättning befann sig på Göta Älv, på väg söderut mot öppnare vatten.

Besättningen på etapp 1 innan hemfärden; fr.v. Janne, Juhana, Anton, Elias, Atle, Rasmus, Lukas, Andreas

Besättningen på etapp 1 innan hemfärden; fr.v. Janne, Juhana, Anton, Elias, Atle, Rasmus, Lukas, Andreas

Besättningsbyte in action på Bohus station

Besättningsbyte in action på Bohus station

Färden nerför älven gick relativt händelselöst till medan motorn förde oss mot Göteborg genom ett något industribetonat landskap. Då vädret så småningom började klarna upp nåddes även Göteborg, och då seglen äntligen kunde hissas utanför Göteborgs lasthamn sken solen skönt. Kursen lades därmed norrut mot etappens första delmål, Marstrand. En frisk västlig vind gav oss en vägvinnande fart på stadiga sju knop, och även spinnakern kunde plockas fram för en kort stund under färden. Väl framme konstaterade vi att hamnen var duktigt fylld – även den ljusröda Volvo Ocean Race – båten tillhörande Team SCA stod förtöjd där – men till sist lyckades vi ändå hitta en ledig plats, av en slump vid samma brygga som en annan Selection 37. Efter en kort rundvandring i byn var det därefter sovdags efter etappens första dag.

Verdandi stävar ut genom Göteborg mot Kattegatt.

Verdandi stävar ut genom Göteborg mot Kattegatt

Elias njuter av en kopp kaffe under andra etappens första spinnakerbog

Elias njuter av en kopp kaffe under andra etappens första spinnakerbog

På infart till Marstrand i vackert kvällsväder

På infart till Marstrand i vackert kvällsväder

Besättningen på exkursion till Carlstens fästning

Besättningen på exkursion till Carlstens fästning

Följande dag inleddes med en exkursion upp till Carlstens fästning som dominerar Marstrandsön. Efter denna utflykt och snabb proviantering på Koöns sida av hamnen kastade vi snart loss igen, åter med kurs mot norr. Denna dags mål var Smögen, en av den svenska västkustens livligaste och populäraste gästhamnar. Vinden var ihållande västlig, kring 5-6 meter i sekunden, och efter att ha kryssat ut ur Marstrand norra vägen gjorde vi god vägvinnande fart om stadiga 7-8 knop med full stor och genua 1. Delikat risotto tillreddes och inmundigades under färd, och sjömilen till färdmålet bara försvann. Framme i Smögen var vi relativt tidigt på kvällen, vilket även gav oss tid att utforska holmen och byn; trots sitt rykte var hamnen ganska lugn. Efter en givande upptäcktsresa i natursköna klipplandskap på holmen och i den pittoreska byn drog vi oss tillbaka till båten inför en tidig start följande dag, då vinden skulle vara motig och svag under vår resa till följande mål, Skagen. Härnäst alltså Danmark, men mer om det nästa gång.

På väg upp mot Smögen över södra Skagerrak

På väg upp mot Smögen över södra Skagerrak

Inkörning till Smögen

Inkörning till Smögen

Besättningen på rundvandring i Smögen

Besättningen på rundvandring i Smögen

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *