Danmark

Åter vid bloggen efter ett par dagars uppehåll. Senast var vi alltså på väg från Smögen på svenska västkusten till Skagen i Danmark, och det var vad som skedde på onsdag. Starten gick ganska tidigt, då vinden utlovats vara svag och distansen var relativt lång. Till en början höll vinden i sig, men dog efterhand ut mer och mer så att vi till sist blev tvungna att starta motorn för att hinna fram i tid. Alldeles bortkastat var detta dock inte, utan besättningen tog tillfället i akt att ta sig ett dopp i Skagerrak, då sjön var lugn, vattnet nästan varmt och stimmen av maneter befann sig på betryggande djup. Efter en uppfriskande badtur i saltvatten fortsatte färden söderut, och snart nalkades Skagen vid horisonten medan pasta bolognese åts. Vi puttrade in i hamnen lite efter nio på kvällen, och lyckades efter en stund hitta plats åt oss, ytterom fyra andra båtar som låg med sidan till vid kajen. En kort rundtur senare var det sovdags efter en lång dag.

Elias vid sjökortet och Niklas vid rodret på väg ut från Smögen mot Danmark

Elias vid sjökortet och Niklas vid rodret på väg ut från Smögen mot Danmark

 

 

 

 

 

 

Den svenska gästflaggan har just bytts mot den danska på Skagerrak

Den svenska gästflaggan har just bytts mot den danska på Skagerrak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elias spanar efter en ledig båtplats i Skagen

Elias spanar efter en ledig båtplats i Skagen

Följande dag inleddes med en morgonpromenad ut till Grenen, Danmarks nordligaste spets och platsen där Östersjön och Nordsjön möts. Till ingens förvåning kryllade det av turister, men genom att vada ut några meter till en sandbank som egentligen utgjorde Grenen fick man mitt i allt vara ganska långt i lugn och ro. Efter att bilder tagits och besättningen vadat från Östersjön till Nordsjön ett antal gånger var det dags att ta sig tillbaka till båten, dock först via mataffären, slaktaren för att inhandla pölse, fiskaffären för att inhandla Skagenräkor samt glasskiosken för att inhandla glass med guf. Därefter kastade vi loss och lade kursen mot Laesö. Vinden, vågorna och strömmen samverkade för att få en 30 sjömils etapp att ta nästan tolv timmar; väl framme tillagades Skagenräkorna till räksmörgåsar som åts med god aptit innan läggdags. Till näst kommer vi att ta oss från Laesö till Köpenhamn för att ta ombord vår sjunde besättningsmedlem på kvällen till den 5 juli; till dess alltså.

En del av besättningen ute på sandbankarna vid Grenen

En del av besättningen ute på sandbankarna vid Grenen

En välförtjänt glasspaus efter promenaden ut till Danmarks nordspets

En välförtjänt glasspaus efter promenaden ut till Danmarks nordspets

Sen kvällssegling på väg mot Laesö

Sen kvällssegling på väg mot Laesö

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Danmark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *